ŠOKANTNE TVRDNJE AMERIČKIH NAUČNIKA: Je li koronavirus 2017. godine prešao sa pasa na djecu?

Kad se Covid-19 počeo širiti svijetom, profesor Gregory Gray s Instituta za globalno zdravlje Univerziteta Duke zadužio je svog doktoranda da u laboratoriju razvije test na koronavirus koji će obuhvatiti sve vrste i tako pridonijeti suzbijanju iduće pandemije.

  • Zdravlje

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 2

Zamisao je bila da se alat, kad njegova tačnost bude verificirana, koristi za pretraživanje uzoraka ljudskih testova na koronavirus kako bi se otkrili znakovi ove vrste virusa koji su možda potekli od životinja, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Gray i njegove kolege ustanovili su da je “pseći” koronavirus bio prisutan u grupi djece primljene u malezijske bolnice zbog upale pluća još 2017. i 2018. godine.

Pet različitih virusnih porodica

Stručnjaci s Dukea smatraju da je njihovu bolest izazvao virus koji je na njih prešao sa pasa, mada to nisu uspjeli definitivno dokazati.

No, s obzirom na njegov genski sastav, malo je vjerovatno da taj “pseći” koronavirus trenutno cirkulira među ljudima.

“Zagovaramo širu primjenu testova koji obuhvataju sve vrste kako bi pronašli pet različitih virusnih porodica koje su, po našem mišljenju, najproblematičnije za širenje epidemije među ljudima”, rekao je Gray.

“Ključna je poruka da se ovakve stvari vjerovatno događaju posvuda u svijetu, dakle gdje god su ljudi u intenzivnom i čestom kontaktu sa životinjama, no mi ih sve ne uspijevamo detektirati. Smatram da bi takve pojave trebali proučavati, jer uspijemo li ih otkriti dovoljno rano i ustanoviti na koji način ti virusi uspješno koriste čovjeka kao domaćina, moći ćemo ih eliminirati i prije nego što postanu pandemijski.“

Koronavirusi su tokom godina premalo proučavani, jer ih se uglavnom povezivalo s običnim prehladama, ali to se promijenilo nakon epidemija SARS-a i MERS-a 2002. i 2012. godine.

Mnogi naučnici vjeruju da je SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19, također životinjskog porijekla.

Virus imao mačije i svinjske komponente

Mada još postoji niz nepoznanica, činjenica da je otkriven novi koronavirus, koji je u stanju prijeći sa životinje na ljude, zabrinjava naučnike.

Gray je od kineskog doktoranda Lishana Xiua zatražio da razvije sveobuhvatan test na koronavirus, što je njemu uspjelo.

Otkrio je gdje se preklapaju genske sekvence različitih članova porodice koronavirusa.

To su oruđe koristili za proučavanje testova oboljelih od upale pluća u bolnici u Sarawaku u Maleziji.

U osam od 301 uzorka otkrili su “pseći” koronavirus.

Pošto je otkriće bilo iznenađujuće, zatražili su potvrdu jedne od najpoznatijih američkih virologinja Anastasije Vlasove s Univerziteta Ohio, koja je uspjela uzgojiti više takvih virusa i sekvencionirati njihov cjelokupan genom.

Utvrđeno je da je virus, kojeg su nazvali CCoV-HuPn-2018, uglavnom psećeg porijekla, no imao je i mačije i svinjske komponente.

Otkrivene su i mutacije koje se mogu prilagoditi prijenosu među ljudima, ali nije poznato koliko bi ta evolucija mogla trajati.

Možda decenijama, ali možda je uopće ne bude, kazao je Gray.

Svi pacijenti iz Sarawaka uspješno su se oporavili od upale pluća.

Šibica koja će ‘upaliti’ iduću pandemiju

“No, čim vas neko primi u bolnicu zbog upale pluća, znači da je riječ o težem obliku bolesti“, rekao je Gray.

Činjenica da je “pseći” virus otkriven već i u maloj pilotskoj studiji, ukazuje na to da bi u podlozi svega mogao postojati veći problem.

“Čini se kao da propuštamo veliku priliku. Kad bi uspostavili nadzor nad radnicima u svinjogojstvu, peradarstvu i stočarstvu, moglo bi nas iznenaditi s čim se sve njihov imunosni sistem borio“, rekao je Gray.

Istaknuo je kako to “ne znači da će oni biti šibica koja će ‘upaliti’ iduću pandemiju“, već da bi ta grupa “bila izvrstan izvor istraživanja“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...