BiH PO SMRTNOSTI OD KORONE DRUGA U SVIJETU: Bilježimo 5,53 smrtna ishoda na milion stanovnika, a za vrijeme vala korone u martu...

Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba u BiH je najveća u entitetu Republika Srpska. Od 63.774 slučaja preminulo je 3.558 osoba, dok je u Federaciji BiH preminuo 5.201 pacijent od 121.438 potvrđenih zaraza koronavirusom. U Brčko distriktu preminulo je 315 osoba od 5.748 zaraženih.

  • Vijesti

  • 24. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 2

Bosna i Hercegovina nalazi se na neslavnom drugom mjestu u svijetu, prema podacima Worldometersa, po broju smrtnih slučajeva od korone na 1.000.000 stanovnika. Ispred naše države je samo Mađarska.

U BiH je od proglašenja pandemije u svijetu do danas registrovano 9.150 preminulih osoba kojima je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Podaci sa platforme WorldometersPodaci sa platforme Worldometers

Od februara prošle godine do danas ukupno je registrovano 203.391 zaraženih osoba. Treba istaći da se u statistici vode samo osobe koje su preminule u bolnicama.

Prema statistici stranice Our World in Data koja slijedi podatke Univerziteta John Hopkins naša država trenutno ima 5,53 smrtna ishoda na milion stanovnika, a za vrijeme vala korone u martu ove godine bilježili smo čak i 23,64 smrtna ishoda na milion ljudi.

Podaci Out World in DataPodaci Out World in Data

Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba u BiH je najveća u entitetu Republika Srpska. Od 63.774 slučaja preminulo je 3.558 osoba, dok je u Federaciji BiH preminuo 5.201 pacijent od 121.438 potvrđenih zaraza koronavirusom. U Brčko distriktu preminulo je 315 osoba od 5.748 zaraženih.

Što se tiče neslavne liste Worldometersa, na prvoj mjestu je Mađarska sa 29.560 umrlih od 802.346 potvrđenih slučajeva. Iza BiH, na trećem mjestu je Češka Republika (1.658.092 potvrđenih slučajeva i 30.028 preminulih), piše Klix.

Dalje slijede Gibraltar, San Marino, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Slovačka, Belgija, Brazil, Slovenija, Italija, Peru, Hrvatska, Poljska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Meksiko...

Na svu sreću, epidemiološka situacija u BiH je stavljena pod kontrolu, a nadležni apeluju na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera iako su mnoge od njih ublažene.

Lijepo vrijeme i mali brojevi zaraženih ne bi smjeli zavarati nikoga jer opasnost od novog vala zasigurno vreba iza ćoška. To smo najbolje vidjeli tokom novembra prošle i u martu ove godine.

Treba istaći da vlasti u BiH još nisu uspjele osigurati dovoljan broj vakcina da bi se krenulo u masovnu imunizaciju stanovništva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...