VIŠKOVIĆ O ZADUŽENJU MANJEG ENTITETA: "Očekivalo se da će RS morati da klekne i ljubi skute i moli za njihov novac, a onda će oni..."

"...diktirati uslove koje misle da mogu."

  • Politika

  • 25. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 1

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su mnogi, nakon što je Republika Srpska izašla na Londonsku berzu i obezbijedila sredstva za ovogodišnji budžet, postali nervozni jer nisu očekivali da će novac za funkcionisanje uspjeti da obezbijedi na drugim finansijskim tržištima.

"Zato je došla nervoza od mnogih koji nisu očekivali da će Republika Srpska biti spremna da obezbijedi na drugim finansijskim tržištima novac za svoje funkcionisanje", rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naveo da se očekivalo da će Republika Srpska morati da klekne i ljubi skute i moli za njihov novac, a onda će oni diktirati uslove koje misle da mogu.

"Ali, to nije prošlo", istakao je Višković i dodao da je Republika Srpska uradila sve što se od nje očekivalo.

Prema njegovim riječima, da nije uspjela izaći na Londonsku berzu i obezbijediti sredstva za ovogodišnji budžet koji je usvojen polovinom decembra prošle godine vjerovatno bi danas preživljavali i to bi u najmanju ruku bio mobing Međunarodnog monetarnog fonda.

On je naveo da "prenos nadležnosti Republike Srpske nema cijenu".

Tokom skupštinske rasprave o setu zakona kojima se uređuje povećanje plata i poboljšanje materijalnog položaja svih radnika u Republici Srpskoj, premijer Višković je rekao da će predloženo povećanje plata svih radnika u Republici Srpskoj koštati lokalne zajednice 10 miliona KM, javlja Srna.

Višković je istakao i da Vlada Republike Srpske pomaže sve projekte iz bilo koje lokalne zajednice u skladu sa mogućnostima.

Rekao je da očekuje da poslovna zajednica prati mjere Vlade Republike Srpske i da iz svojih novčanih rezervi poveća plate zaposlenima.

"Set zakona o povećanju plata smo u ovom momentu mogli da ponudimo. Ako budu stvoreni uslovi radićemo i neke dodatne mjere", rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

On je dodao da se ne može očekivati da budžet Republike Srpske sve plati realnom i javnom sektoru.

"Do sada smo se iz budžeta Republike Srpske, po raznim osnovama, odrekli nekoliko desetina miliona KM, a budžet za ovu godinu proširili smo za gotovo 100 miliona KM", naglasio je Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...