SLOVENIJA SE VALJA OD SMIJEHA: Poslušajte urnebesnu ironičnu pjesmu na račun Janeza Janše - "Druže Twito, mi ti se kunemo, komentirat' tvitove ti ne smijemo" (VIDEO)

Tako je jučer na YouTubeu objavljena šaljiva pjesma pod nazivom "Druže Twito", parodija na čuvenu pjesmu Zdravka Čolića "Druže Tito, mi ti se kunemo" iz 1980. godine. Autor je slovenski muzičar i jutjuber Jan Vaukman Vauks.

  • Mini market

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 0

Premijer Slovenije Janez Janša već dugo je na glasu kao istrajan "tviteraš". Putem Twittera Janša, lider SDS-a (Slovenska demokratska stranka) i zagriženi desničar, već dugo vremena vodi svoje političke i ideološke ratove, obračunava se s neistomišljenicima, proziva i etiketira nepodobne novinare, prijeti oponentima, a kako to izgleda, imali smo priliku vidjeti nedavno na primjeru direktne prijetnje bosanskohercegovačkom novinaru Avdi Avdiću.

Dovoljno je samo otvoriti zvanični nalog slovenskog premijera i vrlo brzo ćete upasti u pravu džunglu "tvitova" i "retvitova" koje slovenski premijer dijeli sa svojm pratiocima. Ovaj novinar je samo za jučer (25. maj) izbrojao više od 60 objava, a to se ponavlja iz dana u dan.

Svojevremeno je kralj Twittera bio američki predsjednik Donald Trump, koji je ovu društvenu mrežu koristio kao platformu za svoje političko oglašavanje, domaće i međunarodne online "ratove". Nakon što je Trump izmanipulisao mase i na dan potvrđivanja izbora Joea Bidena za novog predsjednika SAD-a pozvao rulju da izvrši upad u Kapitol, Twitter je prvo suspendirao, a zatim i trajno ukinuo Trumpov nalog.

Praksom, navikama i metodama Trumpa u potpunosti je ovladao slovenski premijer i po tome je izuzetak na evropskoj političkoj sceni visokog ranga. Janšina adoracija prema Trumpu išla je i toliko daleko da mu je čak u izbornoj noći čestitao pobjedu iako za to nije postojalo osnova. U narednim danima je često dovodio u pitanje službene informacije o rezultatima izbora u SAD-u, baš kao što je to činio i Trump.

Zbog svega toga, ali i zbog njegove komunističke prošlosti, u Sloveniji je Janša dobio nadimak "Drug Twito". Tako je jučer na YouTubeu objavljena šaljiva pjesma pod nazivom "Druže Twito", parodija na čuvenu pjesmu Zdravka Čolića "Druže Tito, mi ti se kunemo" iz 1980. godine. Autor je slovenski muzičar i jutjuber Jan Vaukman Vauks.

U slobodnom prijevodu, pjesma glasi ovako:

Sve što on objavi, to je sramota

Ne daj bože njemu komentirat'

Kad pročitaš tvitove, ideš se ispovraćat'

Druže Twito, mi ti se kunemo

komentirat' tvitove ti ne smijemo

Druže Twito, mi ti se kunemo

komentirat' tvitove ti ne smijemo

Nekada smo bili pioniri, danas smo robovi

nekada nasmijani, danas smo zaraženi

istina nam je strana, znamo samo za laži

danas svaki političar na Twitteru prijeti

ako želiš ići na pivo, treba ti vakcina

ali dobro se provodimo, super se zabavljamo

Zanimljivo je, također, da je pjesma objavljena samo dan uoči vanredne sjednice slovenskog parlamenta na kojoj će se glasati o ustavnoj tužbi protiv slovenskog premijera koju su protiv njega početkom aprila u proceduru uložile četiri opozicione stranke: Socijalni demokrati (SD), Lista Marjana Šareca (LMŠ), Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Ljevica (L).

Ustavna tužba Janši na teret stavlja kršenje "ustava i zakona" te uzurpacije i loše upravljanje epidemijom Covida-19, miješanje u rad nezavisnih državnih tijela i gušenje medijskih sloboda.

Ovo glasanje će, zapravo, pokazati da li Janšina vlada ima većinu ili bi trebala dati ostavku i omogućiti prijevremene izbore.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...