"NE PADA MI NA PAMET DA TO URADIM…": Dragan Mektić otkrio zašto ne želi ići putem Dušanke Majkić i Bariše Čolaka…

Bariša Čolak i Jakov Galić, delegat i poslanik u domovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), dobili su tokom pandemije koronavirusa otpremnine za odlazak u penziju, ali su se odmah vratili među stalno zaposlene.

  • Mini market

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 0

Iako je u ovo vrijeme krize i neizvjesnosti poslanik Damir Arnaut tri puta u Parlamentu BiH predlagao da se umanje primanja funkcionerima kako bi se uštedio javni novac, njegovi prijedlozi nisu prihvaćeni.

Tu ideju nisu podržali ni Čolak ni Galić, koji su u tom periodu iz budžeta dobili po 29 hiljada maraka otpremnine za odlazak u penziju.

Za 15 funkcionera Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH od početka 2010. do kraja marta 2021. godine isplaćeno je 436.767 KM za otpremnine. Većina njih je nakon toga ostala na funkcijama te, uz penziju, prima i platu.

Uz Galića i Čolaka, i delegati Sredoje Nović i Dušanka Majkić, zastupnik Nebojša Radmanović te bivši državni parlamentarci Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomić, Petar Kunić i Beriz Belkić odlučili su nastaviti s radom nakon što su dobili otpremnine.

Tako im je omogućeno da do kraja marta 2021. godine, ne računajući otpremnine, iz budžeta državnih institucija zarade još 2,31 miliona KM.

Najviše novca je isplaćeno državnim parlamentarcima koji imaju moć da odlučuju o uštedama u državi – njih desetero je dobilo dvije trećine ukupnog iznosa.

Slučaj je komentirao i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, a danas zastupnik u državnom Parlamentu Dragan Mektić.

"Ispunio sam ovaj uslov za otpremninu skoro prije dvije godine, ali mi ne pada na pamet da je uzmem i odmah sutradan aktiviram poslanički radni mandat i primam platu. Ima nas koliko-toliko i moralnih", poručio je Mektić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...