SVE JE GOTOVO: Okončan postupak protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, tražila je optuživanje Konakovića i Efendića

UDT je, podsjećamo, prošle godine tužio aktuelnu sutkinju Suda BiH da je, kao glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, insistirala da se “pronađe bilo šta” za predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića i aktuelnog načelnika općine Novi Grad Semira Efendića.

  • Vijesti

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 3

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila je tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić. Time je disciplinski postupak protiv nje pravosnažno okončan oslobađanjem svake vrste odgovornosti zbog propusta koje je, prema UDT-u, počinila dok je još obavljala funkciju glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu. Članovi Drugostepene disciplinske komisije su bili Slavo Lakić, Mahmut Švraka i Mustafa Šabić, piše Istraga.ba.

UDT je, podsjećamo, prošle godine tužio aktuelnu sutkinju Suda BiH da je, kao glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, insistirala da se “pronađe bilo šta” za predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića i aktuelnog načelnika općine Novi Grad Semira Efendića.

“Saslušati i optužiti”, napisala je Dalida Burzić svojeručno nakon što je Efendić 17. marta 2018. godine u naselju Grbavica pregazio pješaka koji je, potom, podlegao povredama.

To znači da je bivša glavna kantonalna tužiteljica iz Sarajeva prejudicirala tužilačku odluku i da je naredila optuživanje prije nego što su sagledane sve činjenice u predmetu. Semir Efendić je, inače, optužen naknadno, a prošlog mjeseca je priznao krivicu i postigao nagodbu s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Ovo je drugi put da je Dalida Burzić “oslobođena” svih optužbi UDT-a. Početkom 2019. godine, protiv Burzićeve je bila podnesena tužba zbog disciplinskih prekršaja “ponašanja u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

“Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet ‘Memić’, kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom”, kazali su tada iz UDT-a.

Tužba je kasnije pravosnažno odbačena, a VSTV sa Milanom Tegeltijom na čelu postavio je Dalidu Burzić za sutkinju Suda BiH. U međuvremenu su na adresu UDT-a došla pisma više od deset kantonalnih tužilaca koji su detaljno opisali brojne zloupotrebe Dalide Burzić dok je još obavljala funkciju glavne kantonalne tužiteljice. Nakon analiziranja predmeta, UDT je tužio Burzićevu zbog slučajeva protiv Elmedina Konakovića i Semira Efendića. No, Prvostepena disciplinska komisija koju je ranije formirao Milan Tegeltija, a u kojoj su bili Željka Radović, Ćazim Serhatlić i Sanela Gorušanović-Butigan, odbila je sve tačke tužbe UDT-a. Ured disciplinskog tužioca se potom žalio Drugostepenoj komisiji, koja je, na kraju, odbila žalbu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...