ZVIZDIĆ SVJESTAN OPASNOSTI, SUMNJA NA POLITIČKI PRITISAK SUSJEDNE DRŽAVE: "To su POGREŠNE I PROVOKATIVNE AKTIVNOSTI!"

"Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza s BiH je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske", rekao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

  • Politika

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 2

Istaknuo je kako se ovime “nanosi direktna i očito namjerna ekonomska šteta bh. privrednicima koji svoje proizvode izvoze u EU”.

Nova vrsta ucjene

“Ne želim da vjerujem, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja ‘novu’ vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH”, rekao je Zvizdić.

Kazao je kako nadležne institucije BiH trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti radi zaštite ekonomskog suvereniteta BiH:

1. Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim licima iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;

2. Intenzivirati kampanju, posebno od strane privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, sa posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.

3. Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Niko nema pravo ponižavati građane BiH

“Želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju s kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vrijeme da naši susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan”, zaključio je Zvizdić.

Denis Zvizdić i ranije je kritikovao odnos susjednih zemalja ističući kako nekim aktivnostima pokazuju da ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...