REGIONALNA I SVJETSKA BAZA PODATAKA: Šta o doktorskoj disertaciji Sebije Izetbegović otkriva COBISS, a šta o naučnom radu Nacionalni centar za biotehnološke informacije iz SAD-a!?

Nakon gostovanja akademika Asima Kurjaka u programu sarajevske televizije "Face", ponovo je u javnost dospjelo pitanje o obrazovanju Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a. U fokusu su njena specijalizacija i odbrana doktorske disertacije, odnosno mentorstvo Asima Kurjaka pri izradi i odbrani doktorske disertacije.

  • Društvo

  • 26. Maj 2021  26. Maj 2021

  • 5

Kako sada stvari stoje, njenim akademskim "stepenicama" bavit će se istražni organi u našoj zemlji, ali postoji još nekoliko činjenica kojima mediji do sada nisu pridavali pažnju.

Kao što je slučaj sa svim diplomskim, magistarskim i doktorskim radovima, radovi se nakon odbrane katalogiziraju u naučnim institucijama. U slučaju doktorskih disertacija Univerziteta u Sarajevu, original doktorske disertacije se pohranjuje u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH.

U praksi to znači da svaki zainteresovani građanin koji je član Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH može dobiti na uvid bilo koji dokument iz arhive koji ga zanima. Da bi znali da li se određeni dokument nalazi u arhivi, dovoljno je konsultovat sistem COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi).

Sistem COBISS predstavlja organizacioni model povezivanja biblioteka cijelog regiona u nacionalni bibliotečko-informacioni sistem s uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka učesnica i brojnim drugim funkcijama. 

Ukoliko u pretraživač "COBISS" upišemo "Sebija Izetbegović", pronaći ćemo sljedeći rezultat za njenu doktorsku disertaciju:

Kao što se vidi u sistemu COBISS, Sebija Izetbegović se pojavljuje kao autor ili koautor u 20 naučnih djela, među kojima je i navedena doktorska disertacija, pohranjena u Univerzitetsku i nacionalnu biblioteku BiH 2000. godine. Kao mentor navodi se akademik Asim Kurjak.

Slično kao i sa provjerom dostupnosti naučnih radova u sistemu COBISS, u svijetu postoji nekoliko platformi na kojima se mogu provjeriti naučni dometi određenog akademskog radnika.

Najpoznatiji i najrelevantniji za medicinske grane je Nacionalni centar za biotehnološke informacije iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nacionalni centar za biotehnološke informacije, koji sadrži bazu više od 32 miliona citata, je istraživački institut i dio je Nacionalne biblioteke medicine SAD-a. Tu su pohranjeni svi stručni medicisnki radovi iz cijelog svijeta, koji su pregledani, recenzirani i odobreni za publikovanje u jednom od etabliranih medicinskig časopisa i služe kako naučnicima, tako i novinarima za provjere i utvrđivanje činjenica o određenom naučnom radniku.

Ukoliko u ovom pretraživaču upišete ime Sebije Izetbegović, izbacit će vam 33 rezultata, odnosno naučna rada u kojima se Sebija Izetbegović pojavljuje kao autor ili koautor.

Komparacije radi, za ime akademika Asima Kurjaka, pretraživač Nacionalnog centra za biotehnološke informacije prepoznaje 99 naučnih radova. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...