U DODIKOVOM KABINETU KAO NA IGLAMA: Tegeltija "analizirao" imenovanje Schmidta, Mektić mu EKSPRESNO ODGOVORIO

Nakon što je objavljeno da je Christian Schmidt na današnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira izabran za novog visokog predstavnika u BiH, uslijedio je niz reakcija.

  • Mini market

  • 27. Maj 2021  28. Maj 2021

  • 4

Odluka je uslijedila nakon ostavke dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka koju je lider SNSD-a Milorad Dodik nazvao "blefom" "u namjeri da se provuče Schmidt".

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini izrazila je "odlučno neslaganje s ovim imenovanjem" i dodala je današnje imenovanje Schmidta "flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH".

Reakcijama se priključio i Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a i sadašnji savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U nizu “tvitova” koje je objavio za kratko vrijeme, Tegeltija je iznio stav o današnjoj odluci PIC-a. Tegeltija, kako se i očekuje, slijedi političke stavove svog nadređenog – Milorada Dodika.

“Bez potvrde SB UN, Visoki predstavnik nema iz čega vući ovlaštenja iz Aneksa 10 Dejtonskog Sporazuma. Nijedna rezolucija SB UN ne prepoznaje PIK kao bilo kakvo ovlašteno tijelo UN nadležno za imenovanje Visokog predstavnika u BIH, kao što ga ne prepoznaje ni sam Dejtonski sporazum”, napisao je na Twitteru Tegeltija i dodao:

“Moglo bi se na kraju desiti, da Inzkova ostavka znači suštinsko gašenje OHR, jer ukoliko SB UN ne potvrdi ni jednu drugu osobu kao Visokog predstavnika , gospodin Schmidt neće imati odluku ovlaštenog organa UN iz koje bi mogao da crpi ovlaštenja iz Aneksa 10”, smatra Tegeltija.

Zatim Tegeltija prelazi na kritiku opozicionih političara u RS-u, prozivajući direktno Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a.

“Borenović za Klix: “BiH još nije spremna da bude bez visokog predstavnika”. Pa čekaj zar ne postoji opšta saglasnost svih stranaka u RS da OHR treba da se ugasi! Ili baš i nije tako! Pa da vidimo!”, napisao je Tegeltija.

Dodikov savjetnik zatim se poziva na saopštenje Ambasade Rusije u BiH u kojem je istaknuto da je prekršena ustaljena praksa imenovanje visokog predstavnika u BiH.

“Pravna azbuka” poručio je Tegeltija dijeleći link saopštenja Ambasade Rusije u BiH i dodao:

“Ne treba zaboraviti da je Ruska Federacija, pored toga što je stalna članica SBUN istovremeno i Garant Dejtonskog sporazuma. To znači da je jedan od garanata da će se sporazum provoditi onako kako je potpisan te da niko neće biti izigran!”, zaključio je Tegeltija.

Na Tegeltijine stavove brzo je reagovao poslanik u Parlamentu BiH Dragan Mektić u ironičnom tonu.

“Jebiga, međunarodna zajednica nije znala za tvoj stav. Izvinut će se oni tebi i promijeniti svoj stav”, napisao je Mektić.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...