RAZLAZ DODIKA I LUKAČA: Ministar optužen zbog Stanivukovića, ali mnogi u tome vide dublju pozadinu (VIDEO)

Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je 21. maja optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača zbog napada na tadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića krajem 2019. godine, a banjalučki portal "Srpskainfo" piše kako je znakovito da je Okružno tužilaštvo čekalo više od godinu dana da podigne optužnicu protiv Lukača.

  • Mini market

  • 28. Maj 2021  29. Maj 2021

  • 0

Desilo se to da su se promijenili odnosi između Lukača i Dodika, što je nedavno za jednu sarajevsku televiziju izjavio narodni poslanik Kluba SDS Nebojša Vukanović, koji je rekao da trenutno predsjednik SNSD Milorad Dodik i Dragan Lukač nisu u najboljim odnosima.

– Dodik i Lukač nisu baš u najboljim odnosima; to je sad igra moći. Biti ministar policije je veoma moćno, posebno u ovakvim totalitarnim društvima. To je igra moći, otprilike kao Vučić i Stefanović u Srbiji. Vrlo slično, samo se u Srpskoj to odigrava ispod radara. Ovo je samo poslata poruka Lukaču ko je glavni. Ranije su mijenjali zakon kada je Lukač pretukao neke ljude oko zgrade – kaže Vukanović.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Javna je tajna da u samom SNSD ima nekoliko struja i da svaka manje-više vuče na svoju stranu. Kaže ovo za Srpskainfo politikolog Darko Kuzmanović, koji navodi da se potvrđivanje optužnice protiv Lukača može tumačiti kao neka vrsta rata između suprostavljenih krila SNSD.

– Slična situacija prisutna je i suprotnom političkom taboru. Međutim, ono po čemu se SNSD i opozicija razlikuju jeste činjenica da SNSD svoj prljav veš nikada ne iznosi u javnost, pa stoga, koliko god to paradoksalno zvučalo, potvrda optužnice protiv Dragana Lukača je na neki način i iznenađenje. Ovakav potez tužilaštva može se definitivno tumačiti kao početak, a možda i nastavak rata između suprotstavljenih krila SNSD – kaže Kuzmanović.

Dodaje da se, ako imamo u vidu da su pojedinci koji su u dobrim odnosima s ministrom unutrašnjih poslova već javno istupali, a glas im nije ostao nezapažen, onda upotpunjuje slika sukoba koji tinja već duže vrijeme.

– Ako pogledamo hronologiju odnosa, može se postaviti pitanje da li je ikada i postojala ljubav između Dodika na jednoj i Lukača na drugoj strani ili je u pitanju bio isključivo politički interes – kazao je Kuzmanović.

Dva najjača čovjeka SNSD-a su Milorad Dodik i Dragan Lukač, smatra on, te kaže da će se u narednom periodu možda iskristalizovati odnosi između njih dvojice ili će otići u potpuno suprotnom pravcu i eskalirati.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Dragan Lukač je uz Milorada Dodika ličnost koja u samom SNSD-u ima najveću moć i biće veoma zanimljivo ispratiti na koji način će se ova neslaganja završiti – da li će se nesuglasice riješiti zarad višeg interesa, odnosno izbora 2022. ili će sukob eskalirati. Lukač je neko ko u svojim rukama ima ogromnu moć, baš kao i Milorad Dodik, i za nadati se samo da se njihov eventualni sukob neće odigrati preko leđa građana – zaključio je Kuzmanović.

Potvrđivanje optužnice protiv Lukača podiglo je opoziciju na noge i mnogi su zatražili Lukačevu ostavku. Predsjednik PDP Branislav Borenović kazao je da niko ne bi trebao da bude iznad zakona, a i sam Lukač je prokomentarisao.

– U Stanivukovićevoj ličnoj dokumentaciji nema nikakve povrede koju je on iznio. Ja bih sada trebao da kažem da je tužilaštvo korumpirano ili da hodam po kafanama po gradu i da proganjam te ljude i provciram kao što je to radio narodni poslanik (Vukanović) i za što je uhapšen – izjavio je Lukač.

Optužnica

FOTO: FOTO: JELENA TRIVIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Prema optužnici, Lukač je Stanivukovića napao 23. decembra  2019.godine.

– U toku sjednice je narodni poslanik Draško Stanivuković predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO pakta. Te zastavice je predsjednik Vlade polomio i bacio na pod. Optuženi je oštećenom uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se pretećim tonom obratio riječima: „I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako… inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život. Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, rekao mu je: „Još jednom, još jednom, majmune“, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u lica te mu nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – stoji u optužnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...