BIDEN ISPUNIO OBEĆANJE: Sjedinjene Američke Države pojačale sankcije Bjelorusiji, ali ni to nije najgora vijest za Lukašenka

Sjedinjene Američke Države su potvrdile niz sankcija protiv Bjelorusije poslije preusmjerenja aviona Ryanaira na Minsk i hapšenja bjeloruskog opozicionara koji je bio na tom letu.

  • Svijet

  • 29. Maj 2021  

  • 0

Pored mjera već najavljenih proteklih sedmica, Washington je sinoć u saopštenju naveo da je sa Evropskom unijom izradio “spisak ciljanih sankcija protiv ključnih članova režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka”, piše AFP, prenosi Beta.

“Bjelorusko prisilno preusmjerenje, pod lažnim pretekstom komercijalnog leta Ryanaira koji je saobraćao između dvije zemlje članice Evropske unije i hapšenje novinara Romana Protaševiča “predstavljaju direktnu povredu međunarodnih normi”, rekla je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Ekonomske sankcije protiv devet bjeloruskih javnih firmi ponovo uvedene u aprilu poslije represije prodemokratskih demonstracija će početi da se primjenjuju 3. juna.

I EU razmatra sankcije

U vrijeme spornih izbora 2006, Washington je zabranio sve transakcije sa tim firmama. Američko ministarstvo finansija je zatim suspendovalo te sankcije 2015. godine pozdravljajući određeni napredak, ali je američka vlada upozorila krajem marta da bi moglo da se desi da se ta suspenzija ne produži sljedeći put kada istekne.

Sjedinjene Američke Države takođe ponovo savjetuju svojim državljanima da ne idu u Bjelorusiju, zemlja je stavljena na nivo četiri, što govori – ne ići tamo.

EU sa svoje strane razmatra mogućnost sankcija protiv Bjelorusije koje bi mogle da se odnose na izvoz kalijuma i tranzit ruskog gasa, dva važna izvora prihoda za zemlju, rekao je u četvrtak šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Brisel takođe traži od aviokompanija da zaobilaze Bjelorusiju.

Minsk navodi da je avion preusmjeren zbog upozorenja na bombu a da je hapšenje Romana Protaševiča i njegove djevojke Sofije Sapega slučajnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...