DUŠAN JANJIĆ UPOZORAVA: "Politika Milorada Dodika je pogubna po Republiku Srpsku, ni Rusija mu ne može pomoći..."

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić govorio je o dolasku novog visokog predstavnika u BiH te upozorio na pogubnu politiku lidera SNSD-a Milorada Dodika.

  • Politika

  • 30. Maj 2021  30. Maj 2021

  • 1

On za portal "Buka" kazao da će odlaskom sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka završiti mandat stagnacije i krize međunarodnih institucija u BiH, te otpočeti dinamičniji period. 

„Prvo, Inzko je bio 11 godina i to je neuobičajeno dug mandat koji je protekao ovako dugo zbog blokade rada međuarodnog mirovnog veća i institucionalnog razvlačenja od strane Rusije. On nije toliko ostao zato što je hteo da ostane ili su na to uticali bosanski političari. I to treba imati u vidu da mi prisustvujemo u njegovommandatu jednoj krizi međunarodne zajednice i međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini. I to je obeležilo taj mandat“, rekao je Janjić i dodao: 

„Drugo, Inzko je u svom mandatu lijepo govorio, sve uočavao, ali nije mogao da kontroliše sve više narastajuće etno-nacionalizme i svemoćne trojke Izetbegović, Dodik i Čović. On je bio samo posmatrač, jer nije imao podršku, prije svega Rusije, ali i nekih drugih“, kaže Janjić.


Dolazak Schmidta, prema riječima Janjića, nam govori da je EU zajedno sa Amerikom odlučila da preuzme stvari u svoje ruke i da neće da trpi razvlačenja Rusije. 

„Čak i ta spremnost da se Sshmidt imenuje bez nekakvih posebnih konsultacija unutar Saveta bezbednosti, uvažavanja primedbi Rusije govori da su oni stavili tačku na to. Sve to upućuje da će od početka mandat Schmidta biti obeležen time da nađe novu ulogu OHR-a koji može pri tome samo da se oslanja na EU i SAD. I to znači da svoju ulogu što više prilagodi izvornom Dejtonu, pre svega aneksima o uspostavljanu mira i odgovornosti za zločine, gdje se Inzko u potpunosti povukao. Tolerisao je razne izjave, govoreći i sam da Dodik zagovara ratne ciljeve. Schmidt to ne bi trebao da nasledi i Inzko bi te stvari morao da reši“, kaže Janjić.

„Ono što bi trebalo da bude njegov zadatak, a što Incko nije radio je razrješavanje odluka ustavnog suda BiH i međunarodnih arbitraža oko izbora pitanja četvrtih da budu izabrani. Tako da očekujem da će biti vrlo aktivan na promeni Izbornog zakona i naravno podsticanje BiH da radi na ipunjavanju obaveza prenma EU. Da li on to može? Može. To govori i njegova karijera. Ako ga poredimo sa Inckom on je potpuno druga priča i on je iz jedne umereno desničarske stranke i jako dobro zna kako upravljati sa ekstrmnom desnicom i koje su opasnosti od nje. To govorim jer je cijela politička scena BiH otišla u krajnje ekstremnu desnicu i to je nešto što se mora zaustaviti jer od toga do oružanih sukoba je samo jedan korak. Šmitov zadatak nije lak, ali za njega nije nemoguć“, rekao je Janjić.

On navodi da je zapad riješio da Rusiju marginalizuje

„Hoće da smanji mogućnost Rusije da pravi blokade. A vidjeli smo da Rusija ako želi može ad proizvodi velike probleme. Jedan od tih problema je ta svemoć i prijetnja secesijom“, rekao je Janjić navodeći da to što Dodik ne želi da dočeka novog Visokog predstavnika je njegov politički stav. 

„Da li je to dobro za Republiku Srpsku? Nije! Da li je Doikova politika dobra po Republiku Srpsku? Nije. Opasna je! On može jednostavno da izoluje RS i rukovodstvo RS-a od međunarodnih institucija i da on tako ukine RS. Da je dovede do toga da međunarodna zajednica, zapadni deo, pri čemu Rusija im ne može pomoći, da se odluče da smanje sebi problem i uvedu neke druge mehanizme odlučivanja“, rekao je Janjić.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...