BEĆIROVIĆ ANALIZIRAO DIPLOMATSKU BITKU IZMEĐU SARAJEVA I ZAGREBA: "Politika Hrvatske je doživjela TOTALNI DEBAKL, Komšić je odigrao ulogu za svoju zemlju kao Bogić Bogićević!"

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović gostovao je u programu televizije Hayat i rekao da je izuzetno važno što Christian Schimdt koji će naslijediti Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika u BiH, dolazi iz jake i utjecajne zemlje.

  • Mini market

  • 30. Maj 2021  30. Maj 2021

  • 6

"On će imati na raspolaganju kompletan aparat najmoćnijih država svijeta da se obračuna sa političko-mafijaškim strukturama. Dolazi u vrlo teškoj situaciji, ali nije nerješiva i već s nekoliko pravih poteza može se situacija normalizirati u samoj BiH", kazao je Bećirović.

Odgovorio je i da li se entitet RS trebao nešto pitati kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika u BiH.

"Naravno da se ne može ništa pitati taj entitet i stvar je tu vrlo jasna. Kada je imenovan novi visoki predstavnik Christian Schmidt, State department je čestitalo njemu na izboru i time je sva priča završena. Sve ostalo su nepotrebne priče i nemaju nikakve osnove. Mora se znati da je Schmidt dugo vezan za region i Zapadni Balkan, za BiH, a već nekoliko mjeseci se govorilo da bi mogao biti nasljednik Valentina Inzka, tako da je sigurno sve pripreme uradio. Njemačka je jedna od najozbiljnijih i najorganizovanijih država na svijetu, tako da mu je ta logistika sigurno koristila, a naravno najvažnija je podrška Sjedinjenih Američkih Država, jer je Dejtonski sporazum produkt politike SAD i ona stoji i bdije nad svojim čedom, a to je BiH", naglasio je naš sagovornik.

Istaknuo je da je ključno da Schmidt povede BiH ka Evropskoj uniji.

"Već je 12 godina bilo izgubljeno za BiH, moraju se donijeti ključne odluke. Ima mehanizme da može disciplinirati sve nedisciplinirane igrače. Trebat će mu podrške, ali je važno da unese sebe i značaj za obnašanje funkcije visokog predstavnika. Dolazi iz Bavarske, koja je tipično katolička pokrajina u Njemačkoj, a on je iz protestantske porodice i može imati razumijevanja za sve specifikume u BiH", pojašnjava Bećirović.

Osvrnuo se i na Valentina Inzka i kazao da očekuje da do kraja svog mandata nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i tako ispuni svoje obećanje.

"Naredni mjesec bit će dvije godine od jedne konferencije na kojoj sam bio svjedok kada je Inzko obećao majkama Srebrenice i žrtvama da će donijeti takav Zakon, a pošto ga smatramo za ozbiljnog čovjeka, iskreno se nadam da će održati to obećanje i donijeti jedan takav Zakon, odnosno ga nametnuti, jer to bi bio jedan civilizacijski Zakon i usmjeren prije svega ka žrtvama, a žrtve su najviše doprinijele u rasvjetljavanju istine u BiH – dodaje.

Napominje da ukoliko Inzko ne ispuni svoje obećanje, da je vrlo moguće da se usvojiti Zakon o negiranju genocida kada visoki predstavnik bude Christian Schmidt.

"Obzirom da dolazi iz Njemačke, a ta zemlja ima svoje historijsko breme, dakle breme holokausta i logično je da ima senzibilitet oko takvih pitanja i vrlo je realno da se to i ostvari", poručuje.

Za najnovije izjave iz Hrvatske o formiranju tzv. trećeg entiteta, Bećirović govori da je to samo još jedan pokazatelj poraza zvaničnog Zagreba u tim pokušajima.

"Radi se o naknadnoj pameti Gordana Jandrokovića koji je to kazao. Zna se ko je ukinuo treći entitet, odnosno “Herceg-Bosnu”, a to je Franjo Tuđman na prijedlog SAD, što je on objeručke prihvatio Washingtonskim sporazumom, tako da je tu priča završena. Međutim, tu se ignoriše činjenica da je Haški tribunal donio pet pravosnažnih presuda u kojima je Hrvatska osuđena da je učestvovala u međunarodnom oružanom konfliktu, što se prevodi u agresiji na BiH. Ta naknadna pamet nije potrebna, iz razloga što je politika Hrvatske u posljednjih mjesec dana doživjela totalni debakl upravo na BiH. Mislim da je to sam priznao sam Gordan Grlić-Radman. Hrvatska pozicija je slabija danas nego je bila prije mjesec dana zbog raznih non-papera, ali je tome doprinio član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je raskrinkao prvo non-papere, suprotstavio se izbornom zakonu, nasrtajima Hrvatske na BiH, odigrao ulogu za svoju zemlju kao Bogić Bogićević", jasan je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...