BEOGRADSKI UDAR NA VOŽDA IZ LAKTAŠA: "Gotovo na svakoj vojnoj vježbi u Srbiji pojavljuje se Dodik. Time se želi pokazati da su država Srbija i RS zajedno i poslati poruka BiH..."

Tema najnovijeg "Mosta" Radija Slobodna Evropa bila je ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, koje je suspendovano prije deset godina.

  • Politika

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 2

Sagovornici su bili Aleksandar Radić, beogradski vojni analitičar, i Ivan Đurić, programski direktor nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

Omer Karabeg/RSE: S obzirom da susjedi Srbije nemaju obavezno služenje vojnog roka, da li se može očekivati da će odluka Srbije da ga ponovo uvede biti primljena sa podozrenjem?

Aleksandar Radić: Srpski primer bi mogao biti povod da se i kod njih otvori pitanje služenja vojnog roka. To je domino efekat. Kada Srbija napravi neki potez to ima reakciju u regionu. Srbija je, na primer, rešila problem lovačkih aviona i sada ima četrnaest MIG-ova 29.

U Hrvatskoj, gde se gotovo dvadeset godina čeka na odluku o kupovini lovačkih aviona, to je podstaklo zahteve da se to pitanje što pre reši, pa je ovih dana Hrvatska kupila francuske Rafale. U Bugarskoj je vrlo slična situacija. Oni su godinama odlagali kupovinu, ali kad su se odlučili za kupovinu F-16 kao jedan od razloga pominjalo se da je Srbija nabavila MIG-ove.

Kad je Srbija 2016. godine posle dugo vremena organizovala vežbu na kojoj su proveravane rezervne jedinice, Hrvatska je odmah naredila postrojavanje svojih rezervnih pukovnija.

Ivan Đurić: Naravno da ubrzana militarizacija Srbije ima odjeka svuda u okruženju. Nije dobro što se Srbija hvali da je u naoružanju lider u regionu. Šta ću ja sutra da kažem svojoj deci ako počne rat u našem regionu? S obzirom na nadmeno hvaljenje naoružanjem, nakon kojeg kao šlag na tortu dolazi uvođenje obaveznog služenja vojske, neću moći da kažem da nisam imao pojma da se sprema rat. Previše se zbog unutrašnjih političkih potreba podižu tenzije koje u jednom trenutku niko neće umeti da obuzda. To je moj najveći strah.

Šta ako zapuca…

Ivan Đurić: Znate šta je za mene najveći problem s tim vojnim vežbama. Gotovo na svakoj od njih se pojavljuje Milorad Dodik. Poenta je da tu zajedno budu predsednik Srbije i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine. Time se želi pokazati da su država Srbija i Republika Srpska zajedno, da vojna moć reprezentuje i jednu i drugu. Na taj način se šalje poruka Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Sve je to u funkciji jačanja nacionalističkog naboja. Lako je probuditi nacionalistička osećanja, ali ih je teško kontrolisati. Pitam se šta će se desiti ako puške zapucaju negde u Mitrovici? Da li će onda vojska da se spusti do Ibra - takav je sentiment, takvo je očekivanje od vojske napravila propaganda. Vlast neće imati drugo rešenje nego da pošalje vojsku jer je tom propagandom sama sebe dovela u ćorsokak.

Mene zaista plaši ta propaganda, a siguran sam i većinu ljudi jer ona podiže nivo očekivanja od onih koji donose političke odluke. Da li će to biti Vučić ili sutra neko drugi manje je važno. Važno je da je nacionalistička propaganda stvorila očekivanja da će na svaki incident ta velika vojska, koja može da pobedi svakoga u regionu i koja je 1999. “pobedila” NATO, morati da reaguje. Zato bismo umesto propagande trebalo da imamo dijalog. Ponavljam, plašim se scenarija u kome će propaganda naše velike i jake vojske da se otme kontroli što bi nas ponovo moglo odvesti u rat.

Integralni razgovor u novom "Mostu" RSE možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...