GRUBEŠA ZA DANAŠNJU ODLUKU HDZ-ovih MINISTARA IMA OBJAŠNJENJE: "Mi pratimo stavove EU, POSTOJE ODREĐENI BENEFITI za građane Saudijske Arabije” (FOTO)

Rekao je i da ne smatraju da je problem u vezi sa vizama za stanovnike Saudijske Arabije, jer kako smatra, ukoliko imaju vizu za neku od evropskih zemalja ili vizu SAD-a, njihova viza vrijedi i u BiH.

  • Vijesti

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 5

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo je prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama kojom bi se olakšao ulazak turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske te Saudijske Arabije.

Kako je rekao ministar pravde BiH Josip Grubeša, iz HDZ-a su od prvog dana i u prvom glasanju istaknuli da će štititi evropski put BiH, bez obzira na to kako se to u javnosti prezentira. Naveo je i da iz HDZ-a ne koče procese u BiH, kao i da ih nikada neće kočiti, piše N1.

Govoreći o vizama, stvara se polemika. Jasno je da su nama turisti dobrodošli i bitan nam je turistički sektor koji ima velike probleme. Mi moramo imati određene sigurnosne pretpostavke za sve ljude koji tu dolaze i prema ljudima u BiH”, istaknuo je ministar pravde BiH.

Postoje određeni benefiti

Rekao je i da ne smatraju da je problem u vezi sa vizama za stanovnike Saudijske Arabije, jer kako smatra, ukoliko imaju vizu za neku od evropskih zemalja ili vizu SAD-a, njihova viza vrijedi i u BiH.

Tako da postoje određeni benefiti za te građane i, ako su dolazili u proteklom periodu, nadamo se da će dolaziti i sada“, komentarisao je.

Smatram da je ovo Vijeće ministara koherentno i da ne možemo nastupati unutar Vijeća ministara kao opozicija i nema mjesta ucjenama u Vijeću ministara“, kazao je.

Rekao je i da su protiv ove odlukebili ministrica vanjskih poslova i ministar odbrane.

“Pratimo stavove EU”

Istaknuo je i da bi liberalniji ulazak u BiH bio kontinuitet koje rade druge zemlje prema strancima i da bi BiH pratila te zemlje.

Mi pratimo stavove EU po pitanju viza“, naveo je Grubeša.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da je odbijen prijedlog za olakšan ulazak turista u BiH ukoliko je predlagač Cikotić glasao za režim ulaska, Grubeša je kazao da je to zbog toga što predsjedavajući i dva zamjenika Vijeća ministara imaju odlučujući glas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...