DODIK PO SVAKU CIJENU ŽELI DRŽAVU: Otvara li Republika Srpska novo predstavništvo, deveto po redu?

Ovu informaciju je potvrdio ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Denisa Šulića.

  • Društvo

  • 01. Jun. 2021  01. Jun. 2021

  • 1

Vlada Republike Srpske razmatra otvaranja predstavništva u Kini, koje bi bilo deveto po redu.  

Ovu informaciju je potvrdio ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Denisa Šulića.

“Svakako je jedan od prioriteta jačanje saradnje s NR Kinom, koja je za nas veoma važan partner i u tom kontekstu i razmatranje mogućnosti otvaranja predstavništva u toj zemlji. Saradnja Srpske s Kinom je uspostavljena i razvija se kroz potpisane sporazume i projekte prvenstveno iz oblasti privrede (energetika, saobraćaj) i kulture, kao i obrazovanja, zdravlja i drugim oblastima od obostranog interesa”, naveo je Klokić u svom odgovoru.

Dodaje kako je za Vladu Republike Srpske daljnje širenje mreže predstavništava značajno i aktuelno pitanje, ali da je zbog izbijanja pandemije koronavirusa ograničila aktivnosti usmjerene u tom pravcu.

Podsjećamo, predstavništva Republike Srpske u inostranstvu osniva Vlada.

Po zakonu, u njima bi trebali da se obavljaju poslovi od interesa za Republiku Srpsku u oblasti privredne, naučno-tehničke, kulturne, prosvjetne, socijalne, informativne, sportske i druge saradnje.

Sredstva se obezbjeđuju u budžetu, odnosno u okviru budžetskih sredstava stavljenih na raspolaganje Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju za svaku fiskalnu godinu.

Trenutno bh. entitet Republika Srpska ima osam predstavništava, i to u: Srbiji, Izraelu, Austriji, Belgiji, Rusiji, Grčkoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Godišnje se za njihove troškove izdvaja oko pet miliona maraka i često su meta kritika da razultati rada nisu opravdali postojanje.

(SB/Capital)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...