KO SE BOJI CHRISTIANA SCHMIDTA, A KO GA ŽELJNO OČEKUJE: Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini - nova politika ili...

Je li imenovanje Christiana Schmidta znak promjene politike EU prema BiH, koliko je ta politika usaglašena s američkim interesima i hoće li Schmidt biti odlučniji u korištenju bonskih ovlasti?

  • Politika

  • 02. Jun. 2021  02. Jun. 2021

  • 4

Njemački političar i nekadašnji zastupnik u njemačkom parlamentu Christian Schmidt novi je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Schmidt će 1. augusta naslijediti Valentina Inzka, koji je na toj dužnosti proveo 12 godina, ali bez vidljivih rezultata. Rusija je bila protiv imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, a nezadovoljstvo su izrazili i visoki zvaničnici SNSD-a u Republici Srpskoj. 

Je li imenovanje Christiana Schmidta znak promjene politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, koliko je ta politika usaglašena s američkim interesima na ovom području i hoće li Schmidt biti odlučniji u korištenju bonskih ovlasti – za "Kontekst" govore Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, Adnan Huskić, politički analitičar, i Velizar Antić, politolog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...