U STRAHU SU VELIKE OČI: Zašto je Vučić danas poručio da "Srbija neće podržavati provođenje bonskih ovlašćenja"?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s delegacijom Republike Srpske, koju je, kao i obično, predvodio Milorad Dodik.

  • Mini market

  • 02. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 13

Jedna od tema sastanka bila je i dolazak novog visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta. Dolazak Schmidta već izvjesno vrijeme izaziva veliku nervozu unutar vladajuće strukture u Republici Srpskoj, pa na sve načine nastoje osporiti njegov legitimitet.

Da je dolazak Schmidta bio glavna tema današnjeg sastanka, ali isto tako i preokupirajuća briga Dodikovog režima, govori i nastup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred novinarima nakon sastanka.

Iz Vučićevih riječi možemo zapravo iščitati o čemu je razgovarao sa Dodikom i zbog čega je Dodik toliko zabrinut zbog imenovanja novog visokog predstavnika.

Naime, Vučić je danas, pored ostalog, poručio da je opasno se igrati bonskim ovlaštenjima, nametanjem zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma, i bez saglasnosti Republike Srpske.

“Srbija neće podržavati provođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znam da smo mali, ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali onoliko koliko možemo, u skladu sa međunarrodno-pravnim normama, Srbija će se tako ponašati“, rekao je Vučić.

Da li je lideru SNSD-a Miloradu Dodiku iz međunarodne zajednice poručeno da će se novi visoki predstavnik služiti bonskim ovlašenjima za sputavanje njegovih političkih avantura, javnost u BiH još nema pouzdane informacije.

Ipak, iz slijeda događaja koji se odvijaju u posljednje dvije godine jasno je da se prisustvo zapadnih sila (ili belosvetskih moćnika, kako to kaže Vučić) intenziviralo, a i sam Dodik je otkrio odgovor američkog ambasadora Nelsona koji je o dolasku Christana Schmidta poručio kako je “Amerika rekla svoje”.

Teško je vjerovati da bi danas Vučić toliko pažnje posvetio pitanju bonskih ovlasti da ga Dodik nije obavijestio o njihovom mogućem korištenju u narednom periodu ili korištenju određenih instrumenata koje su EU na raspolaganju protiv pojedinaca.

Sasvim je izvjesno da će se dolaskom Schmidta pojačati pritisak međunarodne zajednice na političare u BiH. Dodik se do sada uspješno opirao tom pritisku, jer je bio svjestan da se bonske ovlasti neće koristiti u krajnjoj nužnosti. Međutim, to bi se sada moglo promijeniti.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...