NASA NAJAVILA DVIJE MISIJE NA DRUGU PLANETU OD SUNCA: "Ako i prežive slijetanje, za 20 minuta će se..."

"DaVinci+ će analizirati Venerinu atmosferu, a Veritas će mapirati njezinu površinu", saopćila je NASA.

  • HiTec

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 1

Američka svemirska agencija NASA najavila je dvije nove misije na Veneru pod nazivom DaVinci+ i Veritas, čija je svrha njezino proučavanje, što će biti prve posjete Zemljinoj sestrinskoj planeti u 30 godina.

"DaVinci+ će analizirati Venerinu atmosferu, a Veritas će mapirati njezinu površinu", saopćila je NASA.

Za te dvije misije izdvojit će se 500 miliona dolara i bit će pokrenute između 2028. i 2030. godine.

"Cilj misije je ustanoviti zašto Venera danas izgleda poput pakla, mada je nekoć imala jako puno karakteristika kakvih ima Zemlja i možda je bila prva naseljiva planeta u Sunčevom sistemu, s okeanima i klimom nalik Zemljinoj", navodi se u saopćenju NASA-e.

Davinci+, koji će se sastojati od svemirske letjelice i sonde, mjerit će sastav guste i vruće Venerine atmosfere, što bi naučnicima trebalo pomoći da ustanove kako se razvila, a Veritasova je zadaća iscrtati njezinu površinu da bi se pokušala razumjeti njezina geološka historija, kaže NASA.

Zemljina najbliža planetarna rođakinja Venera, druga planeta od Sunca, slična je Zemlji po strukturi, ali nešto manja i puno toplija. Iznad negostoljubive površine prostire se gusta i toksična atmosfera, sastavljena primarno od ugljendioksida i oblaka sumporne kiseline.

Posljedica je učinak staklenika koji prži Venerinu površinu na 880 stepeni, dovoljno da se otopi olovo. Venerin "zrak" toliko je gust da se više ponaša kao tekućina nego kao plin.

Naučnici vjeruju da je na Veneri nekoć bilo vode i da je bila pogodna za život prije nego što su nepoznate sile pokrenule ovako ekstreman efekt staklenika koji je prouzročio isparavanje njezinih okeana.

"Venera je kamen iz Rosette za klimatske promjene", tvrde iz NASA-e.

Posljednja američka misija na Veneru, letjelica Magellan, dosegla je planetu 1990. Nakon četiri godine kruženja i snimanja, Magellan je spušten na površinu kako bi prikupio podatke iz atmosfere, a zatim se rastopio.

Slična sudbina čeka Davincijevu sondu, koja će biti spuštena na površinu. Putem bi trebala prikupiti i poslati uzorke o hemijskom sastavu Venerine atmosfere i pritisku i snimiti fotografije visoke rezolucije.

Čak i ako preživi slijetanje, očekuje se da će 'zakuhati' za dvadesetak minuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...