MUŠKARCI STARIJI OD 40 GODINA SPADAJU U UGROŽENU KATEGORIJU: Kako na prirodan način prevenirati rak prostate?

Biljna hrana ima neprocjenjivu vrijednost u borbi protiv karcinoma. 

  • Zdravlje

  • 04. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 0

Brojne nezavisne studije postavile su zeleni čaj, kurkumu, paradajz, brokulu, šipak i karfiol na vrh liste "supernamirnica“ djelotvornih protiv raka prostate.

Istraživači iz Wisconsina ponudili su značajne dokaze da polifenoli iz zelenog čaja sprečavaju i liječe rak prostate.

Prema brojnim istraživanjima, namirnice koje suzbijaju rak prostate uključuju šipak i njegov sok te druge kupusnjače kao što su prokulice, kineski kupus, karfiol i soja.

Pred vama je popis supernamirnica i njihove tvari djelotvorne protiv raka prostate.


Zeleni čaj i polifenoli


Glikoprotein koji luči prostata, poznat i pod kraticom PSA (prostatno specifični antigen), klinički je najkorišteniji marker u otkrivanju raka prostate.

Sredstva koja snižavaju nivo testosterona, ujedno snižavaju i nivo PSA.

Budući da polifenol u zelenom čaju snižava nivo PSA u ćelijama raka prostate, ova namirnica zasluženo nosi naziv borca protiv ovog oblika raka. 

Sastojak zelenog čaja epigalokatehin galat (EGCG) također pridonosi terapiji protiv raka prostate i drugih oblika karcinoma.


Kurkuma i kurkumin


Kurkumin je prirodni karotenoid i polifenol koji se dobiva iz kurkume (Curcuma longa).

Zahvaljujući svojoj strukturi, karotenoidi su borci protiv slobodnih radikala - molekula koje oksidacijom škode ćelijama.

Osim što neutraliziraju slobodne radikale, karotenoidi iz kurkumina potiču imunološki sistem kod ljudi i ostalih kičmenjaka.  

Kurkumin, također, djeluje antibakterijski i antikancerogeno.

Studije su pokazale da kurkumin onemogućava rast brojnih tumora, a može se koristiti i u kombinaciji s konvencionalnom terapijom protiv raka.


Šipak i elagitanini


Sastojci šipka mogu zaustaviti širenje raka, tvrde istraživači s Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu.

Naučnici s Kalifornijskog univerziteta identificirali su nekoliko sastojaka koji pomažu pri sprečavanju nastanka raka prostate i širenja metastaza.

Najaktivniji sastojci u ovom smislu su elagitanini, koji se u probavnom traktu pretvaraju u spojeve sa moćnim antioksidanskim i protuupalnim svojstvima. 

Isti naučnici su otkrili šest djelotvornih sastojaka soka šipka koji pomažu zaustaviti razvoj hormonalno uvjetovanog raka dojke.

Ti sastojci blokiraju aromatazu, enzim koji pretvara androgen u estrogen. 

Naučnici s Izraelskog instituta za tehnologiju u Haifi utvrdili su da sok šipka pomaže kod mnogih komplikacija pacijenata na dijalizi.

Između ostalog, snižava stopu smrtnosti od srčanih bolesti i infekcija kod takvih pacijenata.


Karfiol i sulforafani


Deseci studija povezuju prehranu koja sadrži karfiol s nižim stopama raka. Ovo se posebno odnosi na rak mjehura, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate.

Veza između karfiola i prevencije raka ne iznenađuje, jer to povrće sadrži sulforafane (glukozinolate i tiocijanate) - fitonutrijente koji na razne načine djeluju protiv raka.

Hranjive tvari iz karfiola obuhvataju i vitamine A i C, koji, također, imaju antioksidativna svojstva.


Paradajz i brokula


Ovaj polifenolima bogat tandem biljaka pokazao se djelotvornim u studijama provedenim na miševima.

Paradajz i brokula pojedinačno smanjuju rast tumora za 34-42 posto.

Međutim, kad se ove dvije biljke jedu zajedno, tumorske ćelije smanjene su za 52 posto.

Brokula djeluje jače i kada se koristi zajedno s karfiolom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...