SREDOJE NOVIĆ O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA: "Sve sam bliže stavu da dobar dio domaće, ali i međunarodne javnosti, želi status quo…"

Na dosadašnjim sjednicama nije urađeno ništa konkretno i sve je proteklo u političkim nadigravanjima, a Nović smatra da situacija neće biti promijenjena ni u narednom periodu.

  • Politika

  • 04. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 2

„Nema nikakve dileme da pojedini ambasadori očigledno nisu uspjeli da objedine, prikupe i zajedno s liderima političkih partija u BiH postignu konsenzus o izmjenama i dopunama Izbornog zakona. Da su to uspjeli, nikada ne bi pozdravili formiranje Interresorne radne grupe“, kazao je u intervjuu za “Glas Srpske” član Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona i delegat SNSD-a u Domu naroda Sredoje Nović govoreći o ulozi ove radne grupe i njenim realnim dometima u doprinosu izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Kada bi ona mogla sama da funkcioniše, to bi bilo nešto drugo. Međutim, govoriti danas o nezavisnosti ove grupe je čista utopija - rekao je Nović.

- Generalno gledano, šta je to u BiH nezavisno? Prosto je nevjerovatno da neko o tome danas razmišlja. Posebno Interresorna radna grupa, jer su nju formirale političke partije. U nju su poslati što pojedini lideri, što predstavnici partija koje čine parlament. A parlament i jeste mjesto suočavanja političkih stavova gdje se donose određeni zaključci. Tu nema priče o nezavisnosti. Ali nije problem ni nezavisnost, nego šta se želi u BiH. Da li se želi napraviti korak naprijed ili održavanje statusa quo? Sve sam bliže stavu da dobar dio domaće, ali i međunarodne javnosti, želi status quo.

Nesporno je da postoje različita shvatanja i pristupi. Tu je i vlast i opozicija. S jedne strane, to je dobro, a s druge, očigledno jako teško funkcioniše. Stalno insistiranje što međunarodne zajednice, što opozicije i dijela vlasti da se u radnu grupu uključe članovi Centralne izborne komisije vodi tu stvar u propast - tvrdi Nović.

Na dosadašnjim sjednicama nije urađeno ništa konkretno i sve je proteklo u političkim nadigravanjima, a Nović smatra da situacija neće biti promijenjena ni u narednom periodu.

- Lično, mislim, da su htjeli uraditi nešto krupnije na promjeni Izbornog zakona, onda sigurno ne bi bila ni formirana radna grupa nego bi se lideri u BiH vrlo lako dogovorili o tri, pet ili deset promjena i tada bi rekli šta se time želi postići. Međutim, formirana je radna grupa bez ijednog jedinog zadatka - kazao je Sredoje Nović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...