OBJAVLJENA PORUKA UPUĆENA PREMIJERU FADILU NOVALIĆU: ”Čuvajte se respiratora… Nisu odgovarajući, PACIJENTI UMIRU NA OVIM APARATIMA”

Kroz materijale koji su danas prezentovani, objašnjeno je i kako je došlo do zamjene prvobitno naručenih respiratora HCVE 003 respiratorima koji su, na koncu, i stigli u FBiH ACM 812A.

  • Društvo

  • 04. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 0

U nastavku glavnog pretresa u predmetu "Fadil Novalić i drugi" Tužilaštvo je nastavilo s izvođenjem materijalnih dokaza, listinga telefonskih razgovora i prepiski. Zanimljiva je prepiska između izvjesnog Kučukovića i saradnika premijera FBiH Hasana Ganibegovića.

“Molim Vas, proslijedite ovo premjeru, hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koji su na stanju bilo gdje. Nisu odgovarajući, pacijenti umiru na ovim aparatima, dolazi do rupture pluća”, piše Kučuković Ganibegoviću dodajući da takvih 1.000 može nabaviti do kraja sedmice po 9.000 dolara.

Kroz materijale koji su danas prezentovani, objašnjeno je i kako je došlo do zamjene prvobitno naručenih respiratora HCVE 003 respiratorima koji su, na koncu, i stigli u FBiH ACM 812A.

“Respiratori povučeni s lagera”

U obrazloženju Fikretu Hodžiću, optuženom u ovom postupku, posrednici tvrde da su Svjetska zdravstvena organizacija i Republika Kina povukli respiratore s lagera te da mu mogu ponuditi respiratore koji su predmet optužnice.

U jednoj od prepiski između izvjesnog K. M. i Sanje Lekić iz "BTL Medica", koja je i posredovala u nabavci, K. M. pita: “Koliko si na kraju prodala Špancima? Jer, Fikret bi uzeo još 300 poslije ovih 100.”

I ovaj put se vodila diskusija između odbrane i Tužilaštva o dostupnosti dokaznog materijala odbrani. Kuriozitet koji je iznijela odbrana Fahrudina Solaka je činjenica da on “s obzirom na to da je suspendovan, ima vremana”, pa dolazi u Tužilaštvo i čita spise koji su dostupni na uvid, piše N1.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juna ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...