RAJKO VASIĆ "UPOZORIO" ČOVIĆA: "Nema objektivne mogućnosti da Hrvati dobiju teritoriju na kojoj bi se birao hrvatski član Predsjedništva"

U toku su svakodnevne političke i ideološke rasprave o reformi Izbornog zakona BiH. Pozicije probosanskih i prohrvatskih stranaka su poprilično zakovane, a pritisak međunarodnih zvaničnika u BiH sve veći. Lider HDZ-a Dragan Čović redovno izražava optimizam da će uskoro doći do dogovora, dok lider SDA Bakir Izetbegović rezervirano otkriva da se postiže izvjesni napredak. Za sve to vrijeme, najpesimističnije zvuči Milorad Dodik.

  • Mini market

  • 04. Jun. 2021  05. Jun. 2021

  • 5

U raspravu o reformi Izbornog zakona uključio se i Rajko Vasić, bivši generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić. On je u autorskom tekstu poručio da se Republika Srpska treba povući iz razgovora o promjeni Izbornog zakona, jer, prema Vasiću, "cilj izmjena Izbornog Zakona može da bude samo Republika Srpska".

Tekst sa Vasićevog bloga prenosimo u cjelosti bez intervencija: 

REPUBLIKA SRPSKA TREBA DA SE POVUĆE IZ RAZGOVORA O PROMJENI IZBORNOG ZAKONA

Treba da donese potrebne odluke da Opšte Izbore sljedeće godine, provede po Zakonu Srpske.

Ionako se, na svim nivoima, provode na Teritoriji Srpske, kogod donosio regulativu.

Stigla je vijest da se traži pomoć Međunarodne Zajednice, te stare kurvetine, kao i vijest da treba uključiti Centralnu Izbornu Komisiju u promjene Izbornog zakona BiH. To su pred Interresornom Radnom Grupom, kako to visokotehnološki zvuči, iznijeli Amamb, Nelson Vegeta, Vepeu Satler i ona Ketlin Kavalec.

Nije javljeno da li je Vegeta Nelson predočio demokratska iskustva iz otimanja Izbora Trampu.

Ili ga je bilo sramota, pošto je muslimansko otimanje izbora Hrvatima, daleko suptilnije i efikasnije.

Nu. Srali su o Biračkim Odborima o tome da se svaki Glas mora prebrojati...

Ključna stvar je da se zalažu za sve ono što je došli izvan BiH, od presuda za Sejdić Finci do Venecijanske komisije.

Jasno je da se zahtijeva uključenje sadašnjeg CIK-a, kako bi članovi tog sumnjivog Organa, bili trojanske kobile i konji njihovih koncepata.

Takođe je jasno da nema objektivne mogućnosti da Hrvati izbore iskolčenje svoje teritorije na kojoj bi se birao Hrvatski Član Predsjedništva.

U tom odnosu snaga, cilj izmjena Izbornog Zakona može da bude Samo Republika Srpska.

Jer, pomenuta trojka se ne zalaže za ravnopravan izbor Članova Predsjedništva, dakle za Hrvate.

Procijenili su da odnos snaga ne ide na vodu sarajevskih muslimana, odnosno na vodu Međunarodne Zajednice.

Iako su, svejedno, male šanse da se išta od tih promjena usvoji i dogodi, Republika Srpska treba da bude oprezna i da gleda unaprijed.

Što nikad nije činila, pa neće ni sad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...