VALENTIN INZKO O NOVOM VISOKOM PREDSTAVNIKU: "Nisam imao podršku, SCHMIDT ĆE IMATI BONSKE OVLASTI U DŽEPU”

Inzko je prokomentarisao svog nasljednika Cristiana Schmidta.

  • Društvo

  • 05. Jun. 2021  05. Jun. 2021

  • 7

Gost Vijesti u 7 bio je Valentin Inzko, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Inzko je, između ostalog, prokomentarisao svog nasljednika Cristiana Schmidta.

-Imao sam s njim dug sastanak jučer u Beču. Razgovarali smo o situaciji u Bosni i Hercegovini. On ima ogromno iskustvo. 30 godina je bio u njemačkom parlamentu, inicirao je bezbroj zakona, bio je osam godina državni sekretar za odbranu, a četiri godine bio je ministar za poljoprivredu. On ima i mnogo kontakata, već je na vezi sa Vašingtonom, a bio je prije na vezi sa Beogradom i Zagrebom.

Na pitanje da li će Schmidt koristiti bonske ovlasti koje on nije koristio Inzko je rekao:

-On će imati te ovlasti u džepu i to je dobro da ih ima. Mi imamo različite instrumente. Ja sam već pomenuo evropske sankcije, imamo bonska ovlaštenja, imamo neke druge mogućnosti. Znate da nije bilo nikakve podrške da koristim bonska ovlaštenja, baš suprotno, kad sam ja došao u Bosnu i Hercegovinu dobio sam papir i tamo je pisalo da treba da zatvorim Ured visokog predstavnika. Drago mi je da to nisam učinio, a još mi je draže da imam nasljednika i da se OHR ne gasi. To je vrlo važna institucija i siguran sam da će gospodin Schmidt dati toj instituciju svježi vjetar i imat će nove ideje i pristup, i zato ja njegov dolazak pozdravljam – kazao je Inzko.

Ipak, težnje manjeg bh. entiteta su usmjerene na ukidanje OHR-a. Inzko kaže da se oni ne pitaju.

-Vidio sam potpis Nikole Koljevića, 1995. godine u Dejtonu. On je tamo potpisao da se traži osnivanje Ureda visokog predstavnika. Znači, oni su to tražili i sad taj Ured postoji, on radi, a mi znamo koji su to uslovi da se on zatvori. Uslov drugi je vrlo interesantan i kratak: pozitivna ocjena situacije u Bosni i Hercegovini i potpuno ispunjavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni koji žele da OHR ide kući, oni neka ispunjavaju Dejton i neka oni daju svoj doprinos da će biti pozitivna ocjena situacije u Bosni i Hercegovini, i onda će doći do gašenja OHR-a – kazao je Valentin Inzko, gostujući u Vijestima u 7 Hayat televizije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...