ANALIZA PORTALA "VIJESTI": Zašto su Rusija i Kina poslale Vučiću vakcine koje okolo dijeli, a Federacija mjesecima čeka da ih kupi?

Kako se desilo da Aleksandar Vučić ima dovoljno vakcina da ih može besplatno dijeliti...

  • Društvo

  • 07. Jun. 2021  07. Jun. 2021

  • 6

...(dok Evropa i dalje ima problem s vakcinacijom), a Federacija BiH, i pored činjenice da ima sredstva za kupovinu vakcina, i dalje čeka, iako su iz Vlade kontaktirali brojne ambasadore, vlade, proizvođače... poduzimajući sve kako bi kupili vakcine za građane?

Od februara ove godine, kada je na sastanku u Predsjedništvu BiH rečeno da se entiteti moraju sami snalaziti za vakcine – mada je pitanje zašto je Milorad Dodik to predložio, kad je već tada bilo jasno da su u svim državama svijeta na tome bili angažirani predsjednici i premijeri, osim ako nije bio ubijeđen da će Ruska Federacija ekspresno dostaviti vakcine za Republiku Srpsku, što se nije dogodilo – Vlada Federacije je krenula u postupak nabavke. Premijer Fadil Novalić je nabavku vakcina postavio kao prioritet, uključujući sve resurse i kapacitete kako bi se vakcine za građane nabavile što prije.

Osim sredstava koje je Vlada Federacije uplatila preko COVAX-a (mada neki i dalje i uporno tvrde da su to vakcine koje se doniraju BiH), ukupno oko 13,7 miliona KM, Vlada je planirala dodatnih 14 miliona za nabavku vakcina u ovoj godini. Zbog toga i nije bio problem da se krene u nabavku. Uz sve opstrukcije, kako unutar Federacije, tako i na međunarodnoj sceni.

Naime, svaki potez koji je Vlada povlačila, komentiran je uglavnom negativno, a pri tome se potpuno ignoriralo stanje u svijetu, pa i u Evropskoj uniji, gdje je COVAX potpuno zakazao, a mnoge zemlje se suočile s problemom nabavke vakcina. Kasnilo se u Njemačkoj, Holandiji, Danskoj, Švedskoj...

Istovremeno u BiH je stvarana atmosfera kako nigdje nije gore i kako su vakcine pitanje života i smrti. Dok je, na primjer, u Srbiji, koja jeste prva u regionu a i u Evropi dobila vakcine, doduše najviše kineskih i ruskih koje Evropa nije htjela, nizom objava kod građana stvoren strah zbog čega su vlasti bile prisiljene da plaćaju građanima kako bi došli da prime vakcinu, ili čak da u tim kampanjama koriste javne ličnosti. Istovremeno, predsjednik Srbije vakcine je dijelio u regionu, a kasnije je određenu količinu poslao čak i Češkoj koja je u teškoj situaciji zbog velikog broja oboljelih (prije nekoliko mjeseci su molili Izrael da im pomogne), da bi prije nekoliko dana sve građane BiH pozvao da dođu na besplatnu vakcinaciju u Srbiju. Zahvaljujući čemu je dobio zahvalnost velikog broja građana Federacije i podršku određenih medija.

Otkud tolike vakcine Srbiji? Kako se desilo da Aleksandar Vučić ima dovoljno vakcina da ih može besplatno dijeliti (dok Evropa i dalje ima problem sa vakcinacijom), a Federacija BiH i pored činjenice da ima sredstva za kupovinu vakcina i dalje čeka, iako su iz Vlade kontaktirali brojne ambasadore, vlade, proizvođače... poduzimajući sve kako bi kupili vakcine za građane?

Vakcinacijom građana BiH u Srbiji poručuje se da Bosna i Hercegovina nema sposobnu vlast, da se ne brine za svoje građane, dok je Vučić sposoban lider koji je nabavio više no dovoljno vakcina (mada ni građani Srbije ne znaju jesu li one plaćene ili donirane, jer je to proglašeno tajnim podatkom) za svoje građane, ali i da ih dijeli okolo, o čemu su pisali i mnogi svjetski mediji.

Ovi potezi Aleksandra Vučića ustvari su potvrdili ono o čemu se već mjesecima govori: vakcine su postale sredstvo geopolitičkih igara, a Srbija je dobila najviše kineskih i ruskih vakcina, dakle od zemalja koje već duže zbog svojih političkih i ekonomskih interesa, prvenstveno, žele da ostvare uticaj na Zapadnom Balkanu. Opće je poznato je da je Vučić širom otvorio vrata i Moskvi i Pekingu, koje zauzvrat podržavaju njegove ciljeve: da bude balkanski lider i da realizira ideju srpskog sveta, koja je samo sinonim za ideju Velike Srbije. Pandemiju je Vučić iskoristio da ojača svoje pozicije lidera svih Srba (i Dodik je većinu vakciona za RS dobio preko Beograda, a ne iz Kine i Rusije iako je tražio, što je također jasna poruka), a Moskva i Peking da dodatno pojačaju svoje prisustvo u regionu namećući se kao alternativa Zapadu.

Tako su “trgovinom vakcinama“ na Zapadnom Balkanu postignuta dva cilja: Vučić se “pokazao“ kao veliki lider i humanitarac, a Kina i Rusija su dodatno pojačale svoje uticaje, uz slabljenje lokalnih vlada koje su za evropske i atlanske integracije. No, pandemija će proći, sve se više vakcina proizvodi u svijetu i Kina i Rusija neće više imati monopol nad mnogim zemljama, a poruke iz Bruxellesa i Washingtona oko Zapadnog Balkana sve su i glasnije i jasnije.


(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...