NOVI SUKOB NA RELACIJI WASHINGTON - MOSKVA: Napetosti između SAD-a i Rusije zbog sankcija...

Moskva želi ukidanje američkih sankcija protiv ruskih kompanija u zamjenu za nastavak sudjelovanja u radu Međunarodne svemirske stanice (ISS) nakon 2025, poručio je čelnik ruske svemirske agencije.

  • Svijet

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 0

“Ako ćemo sarađivati, sankcije se odmah moraju povući”, kazao je Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije, prenosi Hina pozivajući se na DPA i agenciju Interfax.

Rusija će se, ako SAD ne povuče sankcije, osloniti na vlastitu svemirsku stanicu, kazao je šef Roskosmosa.

Moskva je nedavno dovela u pitanje svoje sudjelovanje u upravljanju 20 godina starom Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) nakon 2025.

Rogozin je u aprilu kazao da je Rusija počela graditi svoju svemirsku stanicu.

Nekoliko ruskih svemirskih kompanija je pod američkim sankcijama, koje su uvedene zbog ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine i aneksije Krima.

Slabljenje ruskih kompanija

Američko ministarstvo odbrane objavilo je, pak, da više ne želi koristiti ruske rakete za lansiranje satelita.

Roskosmos se žalio da zbog sankcija ruske kompanije slabe na međunarodnom tržištu.

Washington snosi odgovornost, ako zadrži sankcije, za rusko povlačenje iz ISS-a, kazao je Rogozin na saslušanju u Dumi.

Dodao je da Rusija želi odlučiti o “daljnjoj sudbini ISS-a” nakon što SAD povuče sankcije.

Rogozin je izjavio i da je Rusija već započela izgradnju prvog segmenta svemirske stanice te da će "Energija", tvornica za proizvodnju raketa, pripremiti lansiranje u roku od četiri godine.

ISS je zajednički projekt američke NASA-e, Roskosmosa, japanske JAXA-e, Evropske svemirske agencije (ESA) te kanadske CSA.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...