“ŽENE U CRNOM” ZA “SLOBODNU BOSNU”: “Očekujemo DOŽIVOTNU KAZNU ZA RATKA MLADIĆA. Aleksandar Vučić je ostao ista osoba koja je pozivala na strijeljanje muslimana…”

“Žene u crnom” kažu za “Slobodnu Bosnu” da od početka podržavaju rad Međunarodnog krivičnog tribunala i cijene njegov doprinos utvrđivanju činjenica u vezi s dešavanjima u ratovima devedesetih.

  • Društvo

  • 08. Jun. 2021  08. Jun. 2021

  • 3

Nevladina organizacija iz Srbije "Žene u crnom" očekuje da će sudsko vijeće danas potvrditi prvostepenu presudu Ratku Mladiću i da će dobiti doživotnu kaznu zatvora.

“Žene u crnom” kažu za “Slobodnu Bosnu” da od početka podržavaju rad Međunarodnog krivičnog tribunala i cijene njegov doprinos utvrđivanju činjenica u vezi s dešavanjima u ratovima devedesetih. S druge strane, svjesne su i njegovih limita te su se trudile da kroz svoje djelovanje daju veći prostor žrtvama, naročito kroz proces Ženskog suda.

“Nažalost, i danas ćemo svjedočiti tome da je u centru pažnje zločinac, a da su njegove žrtve u zapećku”, potcrtavaju iz NVO “Žene u crnom”.

Ono što i dalje zabrinjava jeste da iz Srbije posljednjih dana stižu gnusne poruke koje šire mržnju po društvenim mrežama. Međutim, takve poruke, kažu u ovoj nevladinoj organizaciji, uopšte ne iznenađuju.

“Mi smo na to navikli i, nažalost, takva vrsta poruka je normalizovana u srpskoj javnosti. To ne čudi, jer su u Srbiji na vlasti oni koji su devedesetih širili mržnju i huškali na ratove. Aleksandar Vučić je, i pored donekle promijenjenog narativa, ista ona osoba koja je uživala u pogledu na opkoljeno Sarajevo ili jula 1995. pozivala na strijeljanje sto muslimana za svakog Srbina. Iluzorno je očekivati od takvih ljudi iskreno pokajanje, jer u tom slučaju bi to podrazumijevalo i njihov nestanak s javne scene. Aktuelna vlast u Srbiji je plod zločinačke politike devedesetih, negiranje tih zločina je uslov njihovog opstanka”, kažu iz NVO-a “Žene u crnom”.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom zločincu i komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je u prvostepenoj presudi osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Ratko Mladić osuđen je zbog genocida (po jednoj tački), zločina protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločine (po četiri tačke). Nije osuđen za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Konkretno, proglašen je krivim i osuđen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Osuđen je i za progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

E. Ko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...