"SB" NA PRES-KONFERENCIJI ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA: "Civilizirani svijet će Mladića pamtiti SAMO KAO RATNOG ZLOČINCA" (FOTO)

O konačnoj presudi Ratku Mladiću za brojne ratne zločine i genocid u Srebrenici, govorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazavši da je pravda zadovoljena, a da je sljedeći korak prihvatanje presude Haškog tribunala među srpskim narodom.

  • Politika

  • 08. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 0

"Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima koje je počinio Ratko Mladić. Nijedna kazna ne može osigurati potpunu pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina iz presude. Ipak činjenica da mu je izrečena najsnažnija kazna predstavlja ispunjenje pravde. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi, važno je da su njegova zlodjela nazvana pravim imenom, važno je da će ga civilizirani svijet nakon ovoga pamtiti samo kao ratnog zločinca", rekao je Džaferović u svom obraćanju nakon presude.

Značaj ove presude je i u tome što je, nakon presuda političkom rukovodstvu, zaokružena slika i kada je riječ o vojnom rukovodstvu Republike Srpske.

"Nakon ovih presuda niko više neće moći ustvrditi da je politički i vojni poduhvat, na čelu sa Karadžićem i Mladićem, bio legitiman politički i vojni poduhvat", naglasio je Džaferović.

Kao što je utvrđeno u presudama, to je bio udruženi zločinački poduhvat, s ciljem stvaranja etnički čistih teritorija, a koji je rezultirao genocidom, istrebljenjem, logorima, silovanjima, premlaćivanjima, uništavanjem imovine i vjerskih objekata.

"Ovom presudom, uz presudu Stanišiću i Simatoviću, sud u Haagu završava svoj posao, koji ima izuzetan historijski značaj. Bio je to prvi put, nakon Nirnberškog tribunala, da jedan sud procesuira ratne zločine, s ciljem zaštite univerzalne pravde i slanja jasne poruke međunarodne zajednice da zločin neće ostati nekažnjen. Rad Haškog tribunala ima neprocjenjiv, historijski značaj, kada je u pitanju dostizanje pravde i istine, a samim time i za jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regionu. Jer ne može biti trajnog mira bez istine i pravde, a zahvaljujući Haškom tribunalu dostignuta je makar djelimična pravda, a haške presude su ono što je najbliže istini", naglasio je Džaferović.

On se osvrnuo na presudu Haškog tribunala prema kojoj Mladić nije kriv za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

"Žao mi je što ovaj sud nije imao snage i hrabrosti da konstatuje da je genocid počinjen i u još šest općina u BiH jer je to očigledna činjenica. Nju je na koncu priznao i sam Mladić kada je na Skupštini srpskog naroda kazao da je ono što se od njega traži genocid. Uprkos tome, ostaje činjenica da su zločini u navedenim općinama uključeni u presudu", rekao je on.

Džaferović naglašava da "ne može biti trajnog mira bez istine i pravde", a da je zahvaljujući Haškom tribunalu dostignuta bar djelimična pravda.

Pozvao je sve u BiH da što prije prihvate presude Haškog tribunala "jer će se to u konačnici morati desiti, pitanje je samo vremena". Osim građana BiH, pozvao je i susjede, čija uloga u ratu je utvrđena u sudu, da poštuju presude i prestanu skrivati zločince.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio je danas konačnu presudu kojom Ratka Mladića osuđuju na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i terorisanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Sudsko vijeće je odlučilo da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina - Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...