PLJUŠTE REAKCIJE U REGIONU NA PRESUDU MLADIĆU: Vučićevi tabloidi podivljali - "Haški sud nije imao milosti..."

U srbijanskim medijima nakon izricanja presude dominiraju naslovi "Haški sud nije imao milosti prema generalu".

  • Regija

  • 08. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 3

Piše: Vlado VURUŠIĆ

Kriv je! Zločincu Ratku Mladiću potvrđena je doživotna kazna - objavili su odmah bošnjački mediji u Bosni i Hercegovini nakon što je sutkinja Haaškog suda Prisca Matimba Nyambe objavila da je odbačena žalba ratnog zapovjednika snaga bosanskih Srba.

Uzvici odobravanja čuli su se u Srebrenici gdje su Majke Srebrenice zajednički pratile izricanje presude, a u Sarajevu je, kako piše Oslobođenje, presuda pozdravljena "pljeskom i suzama".

S druge strane, u srbijanskim medijima nakon izricanja presude dominiraju naslovi "Haaški sud nije imao milosti prema generalu" (Informer), "Doživotni zatvor za generala!" (Alo), a reportaža iz rodnog mjesta Ratka Mladića, Kalinovika, gdje su mještani zajednički gledali prijenos, naslovljena je "Je... li im mater!"

Srbijanski mediji dočekali su izricanje presude u uvjerenju da bi se "optužnica mogla odbaciti". Kako kaže Ivana Žanić iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo, "Srbija je dočekala presudu u atmosferi negiranja i poricanja genocida", iako je predsjednik Aleksandar Vučić najavio da će presuda biti "teška za srpski narod".

Tabloid Kurir je presudu označio kao "osudu bosanskim Srbima". Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon izricanja presude nazvao je Mladića "herojem i domoljubom" koji je "spriječio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj" te da to "ne predstavlja iznenađenje jer je general bio unaprijed osuđen. Nastavio je u starom stilu rekavši čak da je "genocid u Srebrenici mit":

"On se nije dogodio. Pokušavaju nam na sve načine nametnuti zabranu negiranja genocida koji se nije dogodio", izjavio je Dodik te, unatoč dokazanom zločinu Ratka Mladića, ustvrdio kako je to "sramni šamar srpskim žrtvama i njihovim obiteljima te da u RS-u nitko ne vjeruje da je general kriv". Dodik je ponovio mantru kako je "Haaški sud prema Srbima nepravedan, da je struka u Haagu potpuno poražena i da je onemogućio pomirenje u BiH".

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović nije zaostajala za svojim šefom rekavši kako je Haag "dokazao da je antisrpski sud" te da nije tako, "današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haaških optuženika, poput Nasera OrićaRamusha HaradinajaAnte Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali".

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je presudu proglasila povijesnom. - Prvi put u povijesti genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravomoćno presuđen na međunarodnom tribunalu - istaknula je Turković koja smatra da će "ovo biti prilika i za vlasti Srbije te političke predstavnike Republike Srpske koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu europskoj budućnosti".

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da ako znamo da su vojni i politički vrh RS-a presuđeni za udruženi zločinački pothvat, s čijim se posljedicama suočava sadašnja BiH, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva RS-a koje negiranjem presuda međunarodnih sudova zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uvjetima. - To jasno govori da RS neće nikad biti samostalna ni nezavisna država jer je teško povjerovati da će bilo tko bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom pothvatu koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida - izjavio je Komšić.

Javio se američki predsjednik Joe Biden koji je kazao kako "suosjeća sa žrtvama Mladićevih zločina” te da “nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju”, stoji priopćenju Bijele kuće. Biden navodi da su SAD pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Haagu tijekom proteklih 20 godina za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu”, navodi se.

“Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lider u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj, kazao je Biden.

Njegovu reakciju na presudu srbijanski tabloid Alo popratio je naslovom 'Sarajevo u transu! Oglasio se Biden poslije presude Mladiću, američki zlotvor uputio najgore riječi srpskom generalu'.

I inozemni mediji donose vijesti iz Haaga. BBC konstatira da će "general Ratko Mladić biti u zatvoru", a ruska novinska agencija RIA novosti ističe da je kazna doživotnog zatvora potvrđena, ali u podnaslovu napominje da "je sud odbacio optužbu za genocid", referirajući se tu na prvu točku optužnice kojom se Mladića teretilo za genocid u Prijedoru i još nekoliko općina u BiH. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kaže da je presuda "važan korak koji će donijeti pravdu žrtvama". "To će pomoći da se bolna prošlost ostavi iza nas, a da se budućnost stavi na prvo mjesto", poručio je Michel.

Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj, rekao je da ovo nije presuda srpskom narodu te da bi "Mladića trebali osuditi svi odgovorni političari u bivšoj Jugoslaviji i diljem svijeta, a njegovo bi ime trebalo uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u povijesti".

(Tekst prenosimo integralno sa portala Jutarnji.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...