ŠKAKLJIVI SASTANAK SA PUTINOM OSTAVIO ZA KRAJ: Procurio plan američkog predsjednika, evo s kim će se sve Joe Biden sastati na prvom inozemnom putovanju

Joe Biden borit će se za ono što naziva “definirajućom” bitkom za demokratiju na svom prvom predsjedničkom inozemnom putovanju, na koje kreće u srijedu, i sastat se s glavnim američkim saveznicima u Evropi prije "škakljivog" samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je novinska agencija AFP.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 0

Sa pretrpanim dnevnim redom – sudjelovanjem na samitima G7, NATO-a i Evropske unije uoči sastanka sa Putinom u Ženevi – Biden će pokušati osnažiti Zapad, koji se, prema njemu, nalazi na “ključnoj tački”.

“Ovo je odlučujuće pitanje našeg vremena”, napisao je Biden za "The Washington Post" uoči puta.

“Hoće li demokratski savezi i institucije, koji su toliko oblikovali prošlo stoljeće, pokazati otpornost protiv modernih prijetnji i protivnika? Vjerujem da hoće. Ove sedmice u Evropi imamo šansu to dokazati”, dodao je.

Bidenova izjava povratak je tradicionalnom američkom svjetonazoru nakon četiri godine u kojima je Donald Trump koketirao s autokratima i preoblikovao multilateralizam u nepoželjnu riječ, prenosi Hina.

Biden će od petka do nedjelje u ljetovalištu na jugozapadu Engleske razgovarati sa partnerima u grupi G7 (Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan).

Nakon toga će posjetiti kraljicu Elizabetu II u Windsoru, a potom 14. juna leti za Bruxelles, gdje je samit lidera NATO-a. Dan kasnije sudjelovat će na samitu EU-a.

Na kraju turneje, u Švicarskoj će se sastati sa Putinom, kojeg je nedavno nazvao “ubicom”.

Plan puta simbolički šalje jasnu poruku Putinu: Biden će u Ženevi predstavljati demokratski blok, a ne samo SAD.

“Otići će na taj sastanak s vjetrom u leđima”, kazao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Izbjegavanje haosa

Trump je tvrdio da SAD ne može sebi priuštiti ulogu svjetskog policajca, a taj izolacionistički stav bio je popularan kod njegovih birača.

No, dok cijeli svijet izlazi iz pandemije koronavirusa, Biden postavlja Sjedinjene Američke Države kao oslonac za razmjenu vakcina i osiguravanje ekonomskog oporavka. Ponovno je započeo nuklearne pregovore s Iranom te je preuzeo vodstvo u rješavanju klimatske krize, navodi AFP.

“Amerika se vraća”, Bidenov je slogan. Alternativa je, kazao je državni sekretar, kineska dominacija ili “haos”:

Još oprezni zbog šoka koji je izazvao Trump, evropski partneri mogli bi Bidena dočekati sa skepsom. Washington je prošlog mjeseca blokirao francuske pokušaje u UN-u da se uspostavi primirje između Izraela i Hamasa u Gazi. S druge strane, američko dijeljenje vakcina drugim zemljama uslijedilo je nakon dugog razdoblja gomilanja.

Bidenov sastanak na marginama samita NATO-a s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom također će biti "interesantan".

Biden je iritirao Erdogana, ponekad Trumpovog saveznika, ističući lošu situaciju s ljudskim pravima u Turskoj te priznanjem genocida nad Armencima u Osmanskom carstvu.

Washington riskira gubitak “dragocjenog prijatelja”, upozorio je Erdogan.

Stabilnije?

Biden na prva tri samita u najmanju ruku može očekivati prijateljsko okruženje, ali ne i u Ženevi.

Blinken je kazao da Bijela kuća želi samo stabilizirati odnos s Rusijom.

Produženje sporazuma Novi START o kontroli nuklearnog oružanja iz februara primjer je moguće saradnje. Bidenu je, također, potreban Kremlj za postizanje napretka u saradnji s Iranom, koji je blizak Rusiji.

Međutim, popis problema puno je veći.

Biden optužuje Rusiju za veliki kibernetički napad na SolarWinds, uplitanje u izbore, hakerski napad na važan naftovod te na američku podružnicu brazilskog mesnoprerađivačkog diva JBS.

Biden će, također, pritisnuti Putina zbog zveckanja oružjem na ukrajinskoj granici, zatvaranja kritičara Alekseja Navalnog i podrške Aleksandru Lukašenku, bjeloruskom moćniku koji je prisilio avion "Ryanaira" da sleti u Minsku kako bi uhapsio novinara koji je kritički pisao o njegovoj vlasti.

Sullivan je kazao da će se sastanak sa Putinom održati “ne uprkos razlikama” nego upravo zbog njih.

Ruska očekivanja su, također, niska, kazao je Dmitrij Suslov, profesor na moskovskom Univerzitetu HSE.

“Ne bi trebali očekivati bilo kakvu vrstu američko-ruskog ‘reseta'”, kazao je.

“Odnos će ostati konfrontacijski”, dodao je.

Pa tako sastanak sigurno neće završiti performansom poput onoga iz 2018., kada se Trump sastao sa Putinom u Helsinkiju.

Trump je tada šokirao i republikanske lojaliste nakon što je kazao da više vjeruje Putinu nego vlastitim obavještajnim službama da se Rusija nije uplitala u američke predsjedničke izbore 2016.

Upitna je i zajednička konferencija za medije.

“Znam da će predsjednik Biden biti na raspolaganju”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Svakako se nadam da će ruske kolege učiniti predsjednika Putina dostupnim”, dodala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...