AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ NEMA DILEME: "Presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS..."

Akademik Esad Duraković naveo je da u vezi sa presudama Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i drugima javnost propušta naglasiti vrlo važnu, suštinsku stvar.

  • Društvo

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 2

“Naime, Sud Savjeta sigurnosti nije presudio individuama Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i drugima nego je presuda izrečena za genocid i najteže ratne zločine komandantu Vojske RS, predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske. Drugim riječima, presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS. To je suština stvari”, naveo je akademik Duraković u svom komentaru na jučerašnju presudu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić jučer je osuđen drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992 - 1995.

“Paradoks je potpun: presuđeno je kreatorima RS, ali ostaje njihova tvorevina zbog koje su dobili najveće moguće kazne. Konsekventno i implicitno, to znači da je najviša pravna instanca u svijetu okarakterizirala RS kao zločinačku tvorevinu. Uostalom, u jednoj ranijoj presudi institucije RS (Vojska i Policija RS) eksplicite su osuđene za genocid u BiH i najteže ratne zločine. Ovakvim odlukama Suda osuđuje se pravnički i odluka o osnivanju RS, koja je – ta odluka – politička i u konfliktu je sa sudskim nalazima i presudama. U krajnjem rezultatu, potpuno je logično da iz svega i nakon svega slijedi nužnost da se preispita/revidira legitimnost i legalnost Republike Srpske”, naveo je Duraković.

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...