ALEKSANDAR POPOV, DIREKTNO: "Bilo kakva druga presuda bi bila izrugivanje pravdi, a što se tiče reakcija političara iz Republike Srpske..."

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov komentarisao je za N1 jučerašnju presudu o doživotnom zatvoru za ratnog zločinca Ratka Mladića te istaknuo da takvu presudu jeste očekivao, kao i da smatra da bi bilo kakva druga presuda bila izrugivanje pravdi.

  • Mini market

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 0

Govorio je za N1 i o tome kako u Srbiji gledaju na presudu Mladiću.

Imate dvije vrste mišljenja – jedno je od političara i od predsjednika Srbije koje ste mogli čuti na sjednici Vijeća sigurnosti, gdje se tvrdi da su najviše osuđivani Srbi, da nisu procesuirani oni koji su vršili zločine nad Srbima. Kad je u pitanju šira javnost, malo ko da je pratio suđenje. Oni su okupirani svojim problemima tako da ih, jednostavno, ova materija, presuda posebno nije zainteresovala. Dakle, od najobičnijeg svijeta nije bilo komentara“, komentarisao je.

O izjavi predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka u kojoj je naveo da će “presuda Mladiću spriječiti da se u budućnosti takvi zločini počinjavaju”, kao i da “genocid u BiH nije srpska stvar”, Popov je rekao kako je i ranije bilo presuda, a da se njemu čini da se neke stvari nikad ne nauče i da se historija veoma često ponavlja.

“U ljudskoj prirodi je da se greške ponavljaju”

U našem regionu se ponovo govori o podjeli BiH, o novim granicama… Kao da su ‘90-e bile ne znam kada, a nismo još pobrojali ni sve žrtve, tako da s te strane mislim da može da djeluje preventivno, ali izgleda da je u ljudskoj prirodi da se neke greške stalno ponavljaju. Dobro je što je Haški tribunal presuđivao ratnim zločincima, jer se pokazalo da nacionalni sudovi nisu bili sposobni da to rade. Tako da svako ima svoju teoriju da su samo njegovi okrivljeni, a da drugi koji su činili zločine nad njegovim narodima, nisu, ali to je stara priča“, istaknuo je Popov.

Rekao je i da je očekivana reakcija političara iz Republike Srpske u vezi sa presudom Mladiću te da smo trebali ići u onom pravcu kakav je bio u prvoj deceniji ovog stoljeća, odnosno sa procesom suočavanja sa prošlošću.

Kako je naveo Popov, tada su bila data i neka izvinjenja i razgovaralo se o ratnim zločinima pripadnika vlastitog naroda. Istaknuo je da je nakon toga “nešto krenulo naopako”, odnosno u prošloj deceniji ovog stoljeća.

Popov: U moje ime niko nije činio zločine

Popov je kazao i da njega strašno živcira i pogađa kad neko kaže da je neko činio zločine u njegovo ime. “U moje ime nije niko, jer ga nisam ovlastio za to. Ja sam ‘95. godine bio u Sarajevu tako da niko u naše ime nije činio zločine. Kad se izreknu presude, one se personalizuju i tako se skida odgovornost sa cijelog jednog naroda“, naglasio je.

Kako se presuda može odraziti na regionalne odnose

Ako gledamo samo presudu Mladiću, ona će biti tema nekoliko dana i nakon toga pasti u zaborav. Ovdje nije jednostavno to što smo ušli u proces regresije. Ja sam i tada rekao, ako je Milošević mogao da bude izručen, onda i bilo ko drugi može i treba da bude izručen. To bude tema nekoliko dana i nakon toga se sve vrati na staro i nastanu stara prepucavanja. Ta retorika da su samo žrtve Srbi ili Hrvati, da se veličaju ratni zločinci, da se negira ono što se desilo ‘90., nije dobar proces. Tako nove generacije uče i stvara se prostor da se neke stvari ponove. Nije dobro za budućnost“, naveo je Popov za N1.

Istaknuo je i da je, po njegovom mišljenju, dobro što je osnovan Haški tribunal, uz sve njegove nedostatke i neke problematične presude, kako je naveo. Kazao je da je taj sud donio satisfakciju i pravdu barem jednom dijelu žrtava i da je osudio najznačajnije aktere ratnih zločina tokom ‘90-ih godina.

“Sve je manje spremnosti da se pred domaćim sudovima procesuiraju ratni zločinci. Takođe, nije dobro što Srbija odbija da isporuči Novaka Đukića”, rekao je.

Govoreći o presudi Stanišiću i Simatoviću, kazao je da će se tom presudom zaokružiti jedan dio priče, kao i da će opet biti reakcija, mada manje nego u slučaju "Mladić".

O sankcijama SAD-a za pojedince sa Zapadnog Balkana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sačinio je tekst sankcija o zamrzavanju imovine i interesa za osobe za koje se procijeni da djeluju protivno interesima mira, prosperiteta i europskim te euroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana te se njime zabranjuje ulaz u SAD ili izdavanje bilo kojih oblika viza za vrijeme trajanja sankcija protiv njih. Popov je, komentarišući te sankcije, istaknuo kako smatra da treba da se izvrši jači pritisak na zemlje Zapadnog Balkana koje su na putu ka Evropskoj uniji te da jedan od uslova bude i to da procesuriaju one koji su činili ratne zločine i da se donese uredba kojom će se kažnjavati negiranje genocida i ratnih zločina.

Sankcije su i ranije izricane pojedincima, ali nisu imale nekog efekta. Konkretne mjere trebaju biti uvedene, pogotovo BiH, jer se oko nje sve vrti. Pa i ti non-paperi su ponovo zakuhali situaciju. Treba krenuti u rješavanje problema u BiH kako bi postala funkcionalna država, da se promijeni Dejtonski sporazum i da se dirketno sankcionišu oni koji predstavljaju konstitutivne narode koji svojim svađama doprinose tome da BiH bude nestabilna zemlja“, komentarisao je Popov za N1. .

Istaknuo je i da je trojici nacionalnih predstavnika u BiH “stalo do naroda kao do lanjskog snijega”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...