AMERIČKI ANALITIČAR DANIEL SERWER: "Ratko Mladić je dobio što je zaslužio. Nije na Dodiku da odlučuje o Schmidtu"

Osvrnuo se i na imenovanje novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. Kazao je da još čeka na njegovu reakciju.

  • Mini market

  • 09. Jun. 2021  09. Jun. 2021

  • 2

Američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" Daniel Serwer u razgovoru za Hayat.ba povodom jučerašnje konačne presude zločincu Ratku Mladiću kazao je da pravda nije brza, ali da je dostižna.

Napomenuo je da je Mladić dobio što je zaslužio.

- Mora se naglasiti da presuda na jedan način dolazi kasno, punih 25 godina nakon svega što se dešavalo u BiH – kaže Serwer na početku razgovora.

Podsjećamo, ovaj ratni zločinac, koji je bio glavnokomandujući Vojske Republike Srpske, jučer je u konačnoj presudi, poslije koje nema žalbe, proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

Osvrnuo se Serwer i na imenovanje novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. Kazao je da još čeka na njegovu reakciju.

- Čekam da vidim šta će uraditi – ističe.

Na najave Milorada Dodika da novi visoki predstavnik u BiH neće biti dobrodošao, Serwer ističe da nije na prvom čovjeku RS da to odlučuje.

- Kako će Dodik odlučiti da li je osoba koja je odgovorna za implementaciju Dejtonskog sporazuma dobrodošla u RS – pita se Serwer.

Pojašnjava da Vučić manje-više “kontroliše” Dodika.

- Washington i Bruxelles bi trebali iskoristiti svoj utjecaj s Vučićem da budu sigurni da Dodik ne nanosi ozbiljnu štetu. Također, na opasku Vučića da novi visoki predstavnik mora podnositi izvještaje i Srbiji, samo mogu reći da su ti izvještaji dostupni svima – poručuje Serwer.

Na kraju se dotakao i odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka. Naglasio je da je on možda razumio Balkan i BiH više od bilo kojeg bivšeg čelnika OHR-a.

- Ruke su mu bile svezane zbog PIC-a, koji na neki način nije želio da “odobri” mnoge stvari koje je želio da uradi. Zaista se nadam da će Schmidt imati više podrške, posebno od Sjedinjenih Država i EU – zaključuje Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...