DAČIĆ SMIRUJE SRBIJU NAKON SINOĆNJEG DEBAKLA U VS-u UN-a: "Neće biti posljedica za..."

"...Srbiju. Nikakva odluka nije donijeta, niti je moguće donijeti bilo kakvu odluku zato što su mnoge druge zemlje apsolutno protiv iznijetih stavova."

  • Regija

  • 09. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 1

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio je, dan nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN u Nw Yorku, na kojoj je bilo riječi o saradnji sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Hagu, da neće biti nikakvih posljedica po Srbiju.

"Nikakva odluka nije donijeta, niti je moguće donijeti bilo kakvu odluku zato što su mnoge druge zemlje apsolutno protiv iznijetih stavova", rekao je Dačić Tanjugu.

Kada je riječ o zahtjevu za izručenjem Vjerice Radete i Petra Jojića, Dačić podsjeća da se oni ne terete za ratne zločine i da je sud donio odluku da nisu ispunjeni uslovi za izručenje već za nepoštovanje suda, a Srbija se obavezala da sarađuje u istrazi ratnih zločina.

"I pored toga mi smo ponudili da se sudi pred našim sudovima, ponudili smo različite varijante, ali oni insistiraju upravo na ponižavanju Srbije", ocijenio je Dačić.

Sumirajući sjednicu SB UN, Dačić kaže da je čudno da je u nekoliko dana “kondenzovan” pritisak na Srbiju, navodeći da je istog dana održano izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću i sjednica SB posvećena radu Haškog tribunala, odnosno rezidualnom mehanizmu.

"Ovih dana imamo i susrete predsjednika Aleksandra Vučića sa prištinskim pregovaračima, a u tome će na neki način sigurno učestvovati i predstavnici SAD, jer će i Biden biti tih dana u Briselu prije susreta sa Putinom", rekao je Dačić.

Navodeći da ne vjeruje da se u politici takve stvari dešavaju slučajno, Dačić kaže da je baš zato bilo važno da na sjednici SB UN učestvuje Vučić.

"I on je to dobro procijenio. Sigurno je da poruke koje mi upućujemo na tim sjednicama su jače ako ih izgovori predsjednik Republike. Njegov govor je bio adekvatan odgovor na sve ono što smo čuli", rekao je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...