KAPIDŽIĆEVA PORUKA "GOSPODI KULTURNJACIMA": "Kako god, mi ćemo ovu godinu ostati bez Jazz Festa privremeno, a bez nekropole stećaka trajno!"

Veliku prašinu u javnosti je digla informacija da se tradicionalni Jazz Fest ove godine neće održati usljed izostanka podrške kantonalnih vlasti u Sarajevu. Direktor Jazz Festa otvoreno je optužio zvaničnike Naroda i pravde za prekid tradicije održavanja festivala, duge 20 godina, a s druge strane, Konaković i Avdić se brane neregularnostima u prijavi organizatora festivala. U neobranom grožđu našli su se Naša stranka i premijer KS Edin Forto, koji moraju vagati između koalicionih partnera i sebi naklonjenih kulturnih radnika.

  • Društvo

  • 09. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 0

O svemu se večeras oglasio i Faruk Kapidžić, predsjednik Komisije za nacionalne spomenike BiH. Njegov stav objavljen na Facebooku prenosimo u cjelosti: 

POSLJEDNJA JAZZ TRUBA ZA NEKROPOLU

To što smo proteklih godina imali Jazz Fest u Sarajevu, na vrhunskom i svjetskom nivou, zaslužan je gosp. Edin Zubčević.To što Jazz Fest nećemo imati ove godine opet je zaslužan gosp. Edin Zubčević.Bilo bi lijepo da gosp. Haris Pašović objasni građanima Sarajeva zašto je to tako, a ako ne zna onda bi trebao pitati gosp. Zubčevića. Obzirom da se to neće dogoditi onda bi bio red da građani Sarajeva znaju da resorni ministar kulture i sporta gosp. Samir Avdić nije kriv što se neće održati Jazz Fest. Nije bio kriv ni prošli ministar gosp. Kenan Alikadić. Dakle, ne radi se o politici nego o pojedincima koji misle da su iznad zakona.To što je nekropola stećaka kod Donjeg Vakufa, zaštićeni spomenik kulture, za jedno prijepodne prije nekoliko dana totalno poravnata i uništena, nije ništa veće rušenje države od pokušaja da se, pod pritiskom javnosti, natjera pošteni ministar da odobri sredstva za nekoga ko ne dostavi zakonski potrebne papire.Gospodo kulturnjaci (Pašovići, Mustafići, Zubčevići i slični) suzbijte svoju sebičnost i nemojte da, od ovo malo poštenih funkcionera, pravite grobare kulture jer je problem u vama i vi to jako dobro znate. Vi ste navikli da uzimate koliko tražite i da to ne pravdate, a ostalima koji pravdaju šta dotekne ...Kako god, mi ćemo ovu godinu ostati bez Jazz Festa (starog više od 20 godina) privremeno, a bez nekropole stećaka (starih više od 600 godina) trajno!

POSLJEDNJA JAZZ TRUBA ZA NEKROPOLU To što smo proteklih godina imali Jazz Fest u Sarajevu, na vrhunskom i svjetskom...

Posted by Faruk Kapidžić on Wednesday, 9 June 2021

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...