IZVUKAO SE ZA DLAKU: Izet Nanić sa svojim borcima munjevitom akcijom zamalo presudio Mladiću, u paničnom bijegu iza zločinca je ostao bogat plijen (FOTO)

Operacija "Breza 1994" bila je jedna od strateških akcija takozvane Vojske Republike Srpske, koja je za cilj imala slom Petog korpusa i osvajanje Bosanske krajine.

  • Jeste li znali

  • 09. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 5

Akcijom je lično rukovodio Ratko Mladić, kojem je jučer potvrđena prvostepena presudu za genocid i ratne zločine koje je počinila njegova vojska.

Međutim, operacija Breza '94. bila je jedna od onih na kojima su Mladić i njegove zločinačke horde polomile zube, a zamalo je bio zarobljen u munjevitom odgovoru snaga 5. Korpusa, piše Patria.

Naime, jedinice 505. slavne viteške brigade, koje je predvodio komandant Izet Nanić prošle su jedinicama VRS-a iza leđa i razbile ih u više dijelova.

Tog dana Mladić je ranjen u ruku i jedva izbjegao hapšenje, a 505. brigada je zarobila njegov džip, torbu sa planovima i kartama, šapku i još neke stvari.

Također, tog dana uništen je i čuveni zločinački tenk “siva munja”, koji je obišao sva ratišta širom BiH. Sa tog tenka skinut je PAM i nalazi se u muzeju te brigade u Bužimu.

Agencija Patria je od muzeja 505. viteške brigade dobila fotografije oružja i materijala zarobljenog nakon operacije Breza ‘94 i ranjavanja Ratka Mladića, a koje možete pogledati u galeriji:

(NAP)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...