MATERIJALNA SATISFAKCIJA ZA PORODICE ŽRTAVA GENOCIDA: Ko ima pravo da od nizozemske komisije dobije naknadu štete i u kojem iznosu...

Porodice žrtava genocida počinjenog u Srebrenici zahtjev za odštetu od Vlade Nizozemske mogu podnijeti od sljedeće sedmice.

  • Društvo

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 0

U sedmici kada je Haški tribunal zatvorio proces, s radom počinje upravo Nizozemska komisija za naknadu štete Potočari. Naknada je namijenjena porodicama 350 žrtava koje su se u julu 1995. godine, u trenutku pada Srebrenice, nalazile unutar baze Ujedinjenih nacija u Potočarima.

Govoreći u emisiji "Federacija danas", predsjedavajuća Komisije Sylvia Wortmann kazala je kako je ovaj aranžman građanskog prava osmišljen za bliske članove porodica žrtava. Omogućava preživjelima da dobiju odštetu, a da ne moraju pokrenuti sudski postupak, odnosno unajmiti advokata. Ako članovi porodica žrtava iskoriste ovaj aranžman, ne moraju pokrenuti dugotrajni i skupi sudski proces da bi se utvrdio iznos odštete.

Iznos odštete je 15.000 eura u slučaju supružnika. Ako ste dijete, roditelj, brat ili sestra žrtve, iznos je 10.000. Ne može se tražiti više od ove sume, istaknula je Wortmann. Pravo ostvaruje i vanbračni partner ako su tri godine živjeli u istom domaćinstvu ili ako su imali zajedničko dijete.

Zahtjevi se podnose Komisiji. Obrazac je na internetu – adresa je www.nccpotocari.org. Komisija ima ured i u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...