ŠTA SAKRIVA FORTINA VLADA OKO UGOVORA ZA NABAVKU RUSKE VAKCINE: Građani Federacije dovode se u riskantnu situaciju da se nad njima eksperimentira?

Čak i laici znaju da su osnova kupoprodajnih ugovora cijena i isporuka, a niti jedno od to dvoje nije precizirano ugovorom koji je sastavila Vlada KS i poslala federalnom Zavodu.

  • Društvo

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 4

Jučerašnji istupi oko nabavke vakcina premijera Vlade Kantona Sarajevo i Naše stranke, koja ga je i imenovala na tu poziciju, a u kojima su za svoju nesposobnost optužili Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, pokazali su još jednom da ova vladajuća stranka u KS ne da nije sposobna riješiti ni problem odvoza smeća u Sarajevu nego svu svoju politiku zasniva na onome na čemu su i dobili izbore: Drugi su krivi za sve, pišu Vijesti.ba.

Ovaj put, premijer i Vlada Federacije krivi su, jer je Zavod za zdravstvo Federacije BiH obavijestio Fortinu Vladu da ugovor koji su pripremili za nabavku ruskih vakcina, podržava Vlada Federacije, ali uz traženje garancija za isporuku obje komponente vakcine i dinamiku isporuke, odnosno da se ekonomski precizira ugovor s obzirom na obaveze koje tim ugovorom na sebe preuzima Vlada Federacije.

Čak i laici znaju da su osnova kupoprodajnih ugovora cijena i isporuka, a niti jedno od to dvoje nije precizirano ugovorom koji je sastavila Vlada KS i poslala federalnom Zavodu. Sam Forto je sinoć (nakon u najmanju ruku neukusnog istupa njegove stranke, punog neistina i političkih poruka kojima su željeli prikazati kako oni preuzimaju na sebe sav teret, dok niko drugi ništa ne radi) priznao da Rusi odbijaju da daju garancije oko isporuke, a pogotovo garancije da će druga komponenta stići na vrijeme. Upravo iz tih razloga Zavod je upozorio Vladu FBiH da bi se građani mogli naći u situaciji da budu eksperiment, na šta je nedavno pokušao upozoriti i premijer Novalić, zbog čega je žestoko napadnut. A upravo iz Zavoda su insistirali da Vlada FBiH traži ove garancije za dinamiku isporuke koja je ključna za planiranje, odnosno za zdravlje ljudi i sigurnost.

Ono što su iz KS vješto pokušali sakriti od novinara su sljedeće činjenice: Vlada Federacije BiH potpisala je s Vladom Kantona Sarajevo Sporazum o zajedničkoj nabavci vakcina, koji je javan, a kojim se Vlada KS obavezala da će dati dva miliona KM, dok bi Vlada Federacije BiH snosila sve ostale troškove nabavke 500.000 vakcina Sputnik V. Od toga je 200.000 planirano za KS, a 300.000 za Vladu Federacije, koje bi se, onda, rasporedile i po drugim kantonima.

Što se tiče konkretnog ugovora koji je sačinila Vlada KS, kako su neki mediji već i objavili, Zavod za zdravstvo FBiH, koji vodi cijeli postupak, obavijestio je Vladu Kantona Sarajevo da je Vlada Federacije dala svoju saglasnost, ali i zatražila (upravo po preporuci Zavoda) da se u ugovoru precizira obaveza prodavača da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II (prva i druga doza za vakcinisanje građana) u istoj količini te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana.

Navodno ruska strana odbija to, uslovljavajući da prva isporuka bude 20-30 hiljada za prvu komponentu, a sljedeća nakon tri mjeseca. Ovim se s jedne strane, po ocjeni struke, građani Federacije dovode u riskantnu situaciju da se nad njima eksperimentira, a s druge strane, uveliko se povećavaju troškovi, jer nije precizirano o koliko isporuka se tačno radi. Prema grubim procjenama, Vlada Federacije bi za 500.000 vakcina Sputnik V morala izdvojiti najmanje osam miliona maraka. Nabavna cijena koju spominju upućeni izvori, odnosi se samo na vakcine, ali ne i na transport, adekvatno skladištenje i ostale troškove.

Usto, kako je ruska vakcina najzahtjevnija za skladištenje, obaveza lokalnih nivoa je da obezbijedi tzv. hladni lanac, što KS nije uradio, a što je bila upravo Fortina obaveza. Istovremeno, insistira se na prihvatanju ruskih uvjeta kojim se cijena dogovorena samo sa proizvođačem u konačnici može povećati za nekoliko puta, a građani koji prime prvu dozu, bili bi dovedeni da ne znaju kad će dobiti drugu dozu, što je ključni razlog zbog kojeg su reagirali i Zavod, i premijer, i Vlada Federacije.

Samo jedan čarter-let za dostavu najavljenih 20-30 hiljada (i to govori o neodgovornosti i neozbiljnosti - tvrditi da imate ugovor, a ne znate koliko će vam vakcina proizvođač dostaviti) košta oko 30.000 dolara, plus transport, hladni lanac… Ili stručnjaci iz Kantona ne znaju izračunati sve navedeno ili ih, jednostavno, nije briga. Umjesto da rade svoj posao i preduzmu zaista sve kako bi građani što prije bili vakcinisani, Forto i njegova stranka nastavljaju da se ponašaju kao uvrijeđene mlade kojima je uvijek neko drugi kriv za njihovu nesposobnost.  

D. S.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...