PREVARA NA WHATSAPPU: Dobijete li ovakav zahtjev, dobro promislite s kim imate posla

Tekst prenosimo s hrvatskog "Tportala".

  • HiTec

  • 10. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 0

Dobijete li poruku sa šesteroznamenkastim kodom koji niste zatražili niti pokrećete novi WhatsApp račun, pripazite jer u koraku koji slijedi prevaranti će vas zatražiti da taj kod i upotrijebite. Sve se odvije s naizgled prijateljske adrese koja je prethodno hakirana, piše BBC.

"Dobio sam WhatsApp poruku prijateljice da joj je zablokiran račun i da je slučajno svoj pristupni kod poslala na moj broj te me moli da joj ga uslikam i pošaljem"', priča jedan prevareni korisnik WhatsAppa koji je u biti tako prevarantima poslao pristupni kod za vlastiti račun.

"Olako sam to napravio jer svi znamo kako frustrirajuća tehnologija može biti", kaže te dodaje da je nakon svega potpuno izbrisao WhatsApp i prebacio se na drugu chat aplikaciju.

A što prevaranti rade s ukradenim računima? S vašim podacima mogu se obratiti prijateljima i obitelji pretvarajući se da ste to vi i tražiti novac. Također, tako dolaze do brojeva telefona koje mogu iskoristiti za nove prevare s prisutpnim kodom, a nalaze se i u grupama u kojima ste možda imali povjerljiv informacije.

Što napraviti za zaštitu?

Iz WhatsAppa savjetuju:

Nikad ne davati lozinku niti sigurnosni kod nekome, čak ni prijateljima i obitelji.

Omogućiti dvostupanjsku verifikaciju.

Biti oprezan s porukama u kojima se traži novac, čak i kada dolaze s poznate adrese.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...