ARNAUT O IMENOVANJU VOLODERA: "Ovo je kršenje Zakona o sukobu interesa FBiH, da li će Johann Sattler i Evropska komisija ovo samo posmatrati?"

"...traži novi, jači zakon na državnom nivou. Da li će Johann Sattler i Evropska komisija ovo samo posmatrati? Ako ne reaguju, 14 prioriteta je samo prazan papir."

  • Mini market

  • 10. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 1

Nakon što je SDA-ov zastupnik u Federalnom parlamentu Elmedin Voloder izabran za novog direktora Autocesta FBiH oglasio se državni zastupnik i pravnik Damir Arnaut koji je istaknuo činjenicu da Voloder isprva nije ni smio biti imenovan.

Prema Zakonu o sukobu interesa Federacije Bosne i Hercegovine u rukovodstvo javnih preduzeća ne smiju biti izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici u vrijeme vršenja te javne funkcije niti šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije. Ovo znači da je izbor Volodera na poziciju direktora Autocesta FBiH u potpunosti protuzakonito i u sukobu interesa.

Arnaut koji je ukazao na propust ističe i da Evropska unija i međunarodna zajednica ne smiju nijemo posmatrati ovakvo kršenje zakona jer je to u sukobu sa evropskim vrijednostima i normama koje traže od Bosne i Hercegovine za ulazak u Uniju.

"Ovo je čisto, neskriveno kršenje Zakona o sukobu interesa FBiH i to u trenutku kada EU od BiH traži novi, jači zakon na državnom nivou. Da li će Johann Sattler i Evropska komisija ovo samo posmatrati? Ako ne reaguju, 14 prioriteta je samo prazan papir", rekao je Arnaut.

Na pitanje koje je Klix.ba danas postavilo Voloderu o tome da li je u sukobu interesa s obziorm na udjele u vlasništvu nekoliko privatnih firmi i činjenicu da je federalni zastupnik, on je kazao kako je sve poduzeo da situacija bude zakonski čista. Naveo je da će se zastupničkog mandata odreći u zamjenu za poziciju direktora Autocesta FBiH, no prema aktuelnom Zakonu o sukobu interesa FBiH vidimo da to nije dovoljno jer mora proći najmanje šest mjeseci od obavljanja izvršne funkcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...