ALKALAJ RASTAVIO DODIKA NA PROSTE FAKTORE: "On je imao prilike da im se predstavi u 'najboljem svjetlu', IZAZVAO JE ZAPREPAŠTENJE!" (VIDEO)

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, rekao je da je imao pravo da se obrati u UN-u iako Milorad Dodik nije bio saglasan, te da konačnu odluku o obraćanju donosi predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a. Alkalaj je u gostovanju na N1 kazao da je njegovo obraćanje bilo volja većine u Predsjedništvu, a pojasnio je da uprkos protivljenju Dodika nije prekršio poslovnik.

  • Politika

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 8

Zbog njegovog govora, podsjećamo, Milorad Dodik je dao instrukciju kolegama ambasadorima da ne postupaju po instrukcijama Ministarstva vanjskih poslova. Alkalaj je kazao da sumnja da će oni tako i uraditi.

“Moja reakcija na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a nije bila povod. Da se bilo šta drugo desilo Dodik bi našao razlog da pokuša razgrađivati i razbijati BiH. To je za njega floskula koju svakodnevno radi, bilo kroz Predsjedništvo, kroz izjave o secesiji. Ovo je jedna u nizu njegovih aktivnosti na razbijanju BiH”, izjavio je Alkalaj. .

Diplomate dobile instrukcije već, a Alkalaje pojasnio šta misli hoće li ga poslušati?

“Oni nisu dobili niti se ponašaju u skladu sa mogućim naputkom Dodika. Oni su profesionalne diplomate čije su porodice s njima, čiji život zavisi od njihovog rada, ne mislim da će se ponašati tako. Oni sigurno da do sada to nisu pokazali bojkot. Oni su državni službenici, plaćeni su za svoj rad i dužni su da obavljaju poslove”, naveo je Alkalaj i dodao:

“Znaju se konsekvence koje idu, ali prema stanju u mojoj misiji – za sada nemamo problema”, pojasnio je.

Alkalaj: Ko odlučuje o obraćanju?

Na pitanje da li je on neovlašteno nastupao pred UN-om kako kaže Dodik, Alkalaj je odgovorio:

“Ne. Naša je praksa da pripremo govor, pošaljemo ga u Predsjedništvo, po saglasnosti se obraćamo u tekstu. Prvobitno je bilo dogovoreno, zahtjev od Dodika je bio, da se izbaci jedna rečenica koja se odnosila na generala Đukića. Druga dva člana su insistirala da ona ostane.”

“Dodik je samoinicijativno poslao pismo na predsjednika Vijaća sigurnosti i tražio da se ja ne obratim. Zahtijevao je da mi ne da riječ. Po reakciji koja je uslijedila, druga dva člana Predsjedništva su uputili pismo gdje zahtjevaju da se obratim. Davanje meni riječi je u nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti. On je procijenio da ja treba da se obratim”, istakao je Alkalaj.

Kako je predsjedavajući Vijeća sigurnosti doživio pismo Dodika, da li tu u UN-u znaju ko je Dodik?

“On (Dodik) je imao prilike da im se predstavi u ‘najboljem svjetlu’, na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti. Nezvanično, van prostorija, ali na zahtjev Ruske Federacije je održana sjednica. Dodik je govorio i Čović se obratio. Sigurno da se sjećate, jedan njegov necivilizirani nastup koji je bio popraćen od zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. To je nedopustiv način obraćanja u toj instituciji. Izazvao je zaprepaštenje. Mnogim zemljama članicama Vijeća sigurnosti nije nepoznato njegovo ponašanje. Bitno – nakon obraćanja svih članica, koje su komentarisali presudu Mladiću, bilo je jasno da njihovo poznavanje situacije i ocjena stoji i da vrlo dobro znaju”, pojasnio je Sven Alkalaj za N1.

Kršenje poslovnika – da ili ne?

Da li je Alkalaj prekršio Poslovnik o radu? Milorad Dodik tvrdi da se ne može javno obratiti ako stav nije usaglašen konsenzusom?

“Ne. Bilo je u interesu većine članova Predsjedništva da se obratim. Situacija gdje se raspravlja o Mehanizmu Tribunala, haškim zločincima, presudi Mladiću, o stanju zemlji – da se predstavnik BiH, koja je predmet sesije, da se ne obrati”, zaključio je Alkalaj.

S druge strane, Aleksandar Vučić se obratio, i u svom izlaganju je iznio elemente odbrane. Alkalaj je kazao da brojne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a nisu zadovoljne sa Srbijom i kritikovale su je zbog neizručivanja ratnih zločinaca.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...