JELENA GUSKOVA ŠIRI LUDILO: "Cilj Haškog tribunala je slom Rusije i bacanje Srba na koljena!"

Jelena Guskova, koju srpski mediji predstavljaju kao eksperta iz Rusije za region Balkana, izjavila je da je slučaj Ratka Mladića, kome je Haški tribunal potvrdio doživotnu kaznu, ilustrativan primjer "pravde" koju je izmislio Zapad, čiji je glavni cilj slom Rusije i bacanje Srba na koljena.

  • Svijet

  • 11. Jun. 2021  12. Jun. 2021

  • 5

"Primjer kako funkcionira Haški tribunal veoma je važan za Rusiju, jer to već dugo nije tribunal, već politički sud. Da bi postigao svoj cilj - da uništi Sovjetski Savez, zatim Rusiju, da uništiti Jugoslaviju - bilo je potrebno uspostaviti sopstveni sistem zakona ili, kako ćemo danas reći, nedostatak prava. A u to vrijeme Rusija je bila slaba i nije mogla da se odupre tom procesu, već je, naprotiv, igrala zajedno s njim", rekla je Guskova, koja je šef Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Guskova je objasnila da je ovaj proces preoblikovanja međunarodnog prava počeo 90-ih godina prošlog vijeka, kada je izbila kriza u Jugoslaviji i SSSR-u.

Kako je navela, u to vrijeme su se države raspadale, sistem međunarodnih odnosa se mijenjao i pristrasnost je postala glavna karakteristika ovog procesa.

"I danas pokušavamo da preokrenemo cijeli ovaj sistem. Uključujući angažovanje u Savetu bezbednosti UN i po pitanju Haškog tribunala", rekla je Guskova, a prenijele su beogradske Novosti.

Tvrdi da se Haški tribunal pokazao kao tijelo u rukama Zapada kako bi ostvario svoje ciljeve, a ne kao pravosudno tijelo.

"Među tim ciljevima bilo je neophodno, prije svega, dovesti Srbiju i Srbe koji su se tom procesu opirali i da cijelom svijetu dokažu da su Srbi krivi za ono što se dešavalo na Balkanu 90-ih", dodala je.

Ona je dodala da je Rusija danas jaka i da je počela da se odupire ovom procesu preoblikovanja sistema „pravde“ negdje u prvoj deceniji ovog veka.

"Danas osuđujemo sve što je Tribunal uradio. Sada, kada je ostalo malo stvari u procesu", zaključila je Jelena Guskova.
 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...