STUDIJA POKAZALA DA JE INDIJSKI SOJ KORONE ZA 60 ODSTO ZARAZNIJI OD BRITANSKOG: Skoro svi novozaraženi imaju ovu varijantu, ali postoji i DOBRA VIJEST

Delta soj korona virusa, koji je najprije otkriven u Indiji, a koji je sada dominantan u Velikoj Britaniji, 60 posto je zarazniji od prethodne varijante, piše u objavljenoj studiji.

  • Mini market

  • 11. Jun. 2021  11. Jun. 2021

  • 0

Indijski soj korona virusa za 60 posto zarazniji od britanskog, pokazala je nova studija.

Delta soj korona virusa, koji je najprije otkriven u Indiji, a koji je sada dominantan u Velikoj Britaniji, 60 posto je zarazniji od prethodne varijante, piše u objavljenoj studiji, samo tri dana nakon odluke vlade o ukidanju posljednjih ograničenja.

Prema toj studiji britanskih zdravstvenih vlasti (Public Health England, PHE), 42.323 slučaja (29.892 pre više od nedjelju dana) soja virusa koji potiče iz Indije, otkrivena su u Velikoj Britaniji, odnosno u 90 posto slučajeva novozaraženih.

Vlasti, međutim, smatraju"ohrabrujućim" što to povećanje nije praćeno povećanjem broja hospitalizovanih. Trenutno se hiljadu pacijenata sa korona virusom nalazi u britanskim bolnicama.

"Podaci pokazuju da program vakcinacije nastavlja da ublažava posledice ovog soja među ljudima gde je veliki broj osoba koje su primile obe doze vakcine", ističe PHE.

Najteže pogođena evropska zemlja sa gotovo 128.000 umrlih, Velika Britanija je sprovela masovnu kampanju vakcinacije, pa je više od 77 posto odraslih vakcinisano za šest mjeseci.

Nakon restriktivnih mjera tokom zime, vlada je postepeno ukinula ograničenja, ali ukidanje najnovijih mjera, prvobitno planirano za 21. juni, ugroženo je zbog nedavnog povećanja broja zaraženih sa 6.000 do 7.000 novih slučajeva dnevno.

Prema londonskom listu  The Times, vlada Borisa Johnsona sada razmatra odlaganje ukidanja svih mjera za četiri nedjelje, a odluka se očekuje u ponedjeljak, piše Mondo.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...