PREUZELI ZGRADU POŠTANSKE ŠTEDIONICE: Kompanija u kojoj radi Dodikov sin, postala vlasnik nekretnina u srcu Banje Luke

Nepokretnost koju je "Prointer" kupio od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske, nalazi se na placu površine 1.236 metara kvadratnih.

  • Ekonomija

  • 12. Jun. 2021  12. Jun. 2021

  • 2

Kompanija „Prointer ITSS“ postala je vlasnik nekretnina u centru Banjaluke, preko puta Trga Krajine i parka Petar Kočić. Zemljište i objekat, koji su nekada pripadali Poštanskoj štedionici, platili su 2,6 miliona maraka na licitaciji koja je održana na Đurđevdan prošle godine, u jeku pandemije virusa korona i ograničenog kretanja, otkriva portal CAPITAL.

Nepokretnost koju je „Prointer“ kupio od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske se nalazi na placu površine 1.236 metara kvadratnih.

Na atraktivnoj parceli je objekat koji se sastoji od podruma (211,96 m2), visokog prizemlja (208,65 m2), sprata (209,73 m2) i potkrovlja (90,50 m2).

Ukupna bruto površina objekta, koji je nekada pripadao Poštanskoj štedionici, je 720,84 metra kvadratna, a neto površina 509 kvadrata.

Nepokretnost je evidentirana kao objekat arhitektonsko-ambijentalne vrijednosti jer je riječ o objektu izgrađenom između dva svjetska rata.

Objekat se nalazi u II zoni zaštite i prema tome dozvoljeni su radovi restauracije i sanacije u postojećim gabaritima, propisano je dokumentima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Oglas za Vaskrs, licitacija na Đurđevdan

Fond PIO oglasio je prodaju nepokretnosti u centru Banjaluke prošle godine, u vaskršnjem izdanju dnevnih novina od 17 – 20. aprila.

Tada je važila zabrana kretanja zbog pandemije virusa korona, te je u petak 17. aprila u 15 časova  počeo policijski čas koji je trajao do pet časova ujutru 18. aprila. Zatim je isti dan (subota) policijski čas počeo ponovo u 15 časova te trajao sve do ponedjeljka 20. aprila do pet časova ujutru.

Ko je uspio da vidi oglas, taj je mogao da obiđe nekretninu u centru Banjaluke, a čija je početna cijena bila 2.616.680 maraka.

Licitacija je zakazana za 6. maj – Đurđevdan, za koji je takođe bilo ograničeno kretanje, policijski čas od 15 časova do pet ujutru idućeg dana.

Bilo je definisano da se licitacija može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika, a ako se prijavi jedan učesnik, Komisija je mogla da proda nepokretnosti neposrednom pogodbom.

Drugi ponuđač, pored “Prointera” bila je firma “Sirius 2010” koja je dala ponudu svega 1.000 maraka manju od ponude “Prointera”, odgovor je Fonda PIO za CAPITAL.

alt

„Prointer“ je i uknjižen u katastru kao vlasnik navedenih nekretnina, pokazuje evidencija Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) RS.

Kakvi su im budući planovi sa kupljenim nekretninama pitali smo „Prointer“, odnosno njihovu matičnu kompaniju „Infinity International group“.

„Hvala na dostavljenim pitanjima. Odgovore ćemo poslati u što kraćem roku, najkasnije u utorak, do kraja dana“, odgovorili su iz „Infinity group“.

(Capital)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...