OVO NEMA NI U SJEVERNOJ KOREJI: Bivši članovi Čovićevog HNS-a poručili: “Ne možete živjeti, ne smijete disati, ako niste član HDZ-a BiH”

Rezolucija koju je usvojio Hrvatski narodni sabor samo je dokazala koliko utjecaja HDZ ima u odnosu na ostale stranke sa hrvatskim predznakom. U ovom dokumentu ponovo je akcenat stavljen na visoku politiku, dok su egzistecijalna pitanja izostala zbog čega je poraslo nezadovoljstvo. Ono što je postalo sgurno je da HDZ sada ima snažnu opoziciju.

  • Politika

  • 13. Jun. 2021  

  • 2

Usvojena rezolucija samo je preslikana kopija prošlih dokumenata koje HNS usvaja još od 2002. godine, smatra bivša članica HNS-a i HDZ 1990 Diana Zelenika. Tvrdi kako je u pitanju nacionalna retorika koja se provodi u cilju postizanja osobnog interesa ili profita.

– Da su ti vladajući u međuvremenu nešto napravili za ovaj narod da ne kažem tvornicu neku da su bar jednu trafiku u kojoj će raditi dvije osobe u dvije smjene, a da nema iskaznicu HDZ-a BiH, onda bih rekla da imaju dobru volju. Taj prvi u Hrvata im je doprinio to da njihova djeca ili unučad neće više biti Hrvati, Bošnjaci ili Srbi nego će biti Njemci, Irci, poručila je Diana Zelenika, bivša članica HNS-a i HDZ 1990.

Za Hrvate je kaže postalo nemoguće živjeti u BiH bez pravilne iskaznice.

– Ne možete živjeti, ne smijete disati ako niste član HDZ-a BiH, doživljavate maltretiranje, mobing na radnom mjestu, kazala je Zelenika.

Upravo zbog ovakve retorike, HNS je napustila Hrvatska republikanska stranka. Cilj im je bio kažu da djeluju konstruktivno unutar ove institucije, što su Dragan Čović i HDZ-ova politika odbili. Zbog svega nisu ostali do kraja na sjednici niti su učestvovali u izglasavanju rezolucije.

– To je nastavak određenih deklaracija koje HNS donosio u proteklim razdobljima, sama po sebi rezolucija ima dobrih izjava ali bi bilo puno bolje da je dopunjena sa našim prijedlozima. Da bude jasnija, nažalost svjesni smo da neke deklaracije koje su prije usvajane nisu poštovane kao u pogledu načela izvrsnosti kod imenovanja kadrova i tako dalje, poruluje Slaven Bevanda, HRS-ov vijećnik u GV Mostar.

Pored stranaka koje su napustile samo zasjedanje HNS-a, određeni broj zastupnika HDZ 1990 odlučilo je uopće se ne pojaviti na samom zasjedanju. Sam predsjednik stranke smatra kako sve nedoumice koje postoje, treba riješiti na HNS-u, te dalje definirati u kojem pravcu će ići u okviru samog sabor, pa i stranke.

– Mi kao sama stranka funkcioniramo prilično decentralizirano. Dakle, svatko onaj ko je smatrao da ne može dati doprinos radu, da ne želi sudjelovati u radu, nije uopće unutarstranačke razmjerice već je to stav politički kojeg ja apsolutno poštivam. Nas je tamo bilo koliko je bilo, iznijeli smo stranački stav, istakao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

HNS svakako da gubi svoj integritet kod hrvatskih političkih opcija, čemu je svjedočio i posljednji sabor. Iako u saboru HDZ još uvijek ima veliki utjecaj jer od 600 zvanica 400 je bilo njihovih, opizicija poručuje da će taj utjecaj slabiti već sa narednim izborima piše Okanal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...