"MILORAD DODIK JE PREPREKA...": Bivši američki ambasador iznenađen potezima člana Predsjedništva BiH

David Scheffer, bivši ambasador SAD-a za ratne zločine, govorio je za "Glas Amerike" o pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotni zatvor.

  • Politika

  • 13. Jun. 2021  13. Jun. 2021

  • 6

Scheffer je ocijenio kako je Apelaciono vijeće potvrđivanjem 10 tačaka optužnice ispunilo pravdu. Međutim, svjestan je da za žrtve apsolutna pravda nikada neće biti dostižna. Zaključio je i kako tužilac u slučaju Mladić nije iznio dovoljno dokaza da se potvrdi optužba za genocid pored Srebrenice, u još šest opština Bosne i Hercegovine.

David Scheffer se osvrnuo i na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika nakon presude Mladiću.

David SchefferDavid Scheffer (Izvor: Glas Amerike)

Ocijenio je kako je Dodikova izjava, u kojoj kritikuje rad Suda u Haagu, “jedna od najparadoksalnijih i najlicemjernijih izjava u modernoj historiji Balkana”.

“Ako je iko bio prepreka pomirenju miru u BiH to je gospodin Dodik. To nije bio Haški tribunal. On i njegove kolege iskoristili su svaku priliku kako bi ocrnili Haški tribunal. Izuzev kad oslobodi srpskog počinioca. Jednostavno ne mogu ozbiljno shvatiti šta kaže Dodik“, poručio je bivši ambasador SAD-a.

David Scheffer je podsjetio kako je Haški tribunal bio izuzetno ozbiljan proces zasnovan na činjenicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...