O NJOJ BRUJI NACIJA: Holandska princeza odbila 1,6 miliona eura iz budžeta, razlog je nevjerovatan...

Amalia je rekla da nakon završetka škole namjerava pauzirati godinu, a zatim započeti studije.

  • Šareni svijet

  • 13. Jun. 2021  

  • 1

Princeza Amalia, nasljednica holandskog prijestolja, odrekla se prava na godišnji prihod, jer bi se, ako prihvati, kako je navela, osjećala nelagodno.

Najstarija kćerka kralja Willem-Alexandera napisala je premijeru Marku Rutteu da želi da se odrekne prava na 1,6 miliona eura prihoda ličnih i kućnih troškova.

Ona je u četvrtak položila maturu i nakon toga je u pismu navela da ne želi novac dok ne bude imala odgovarajuće kraljevske dužnosti.

Amalia je rekla da nakon završetka škole namjerava pauzirati godinu, a zatim započeti studije, prenio je Tanjug.

“Sedmog decembra 2021. imat ću 18 godina i, prema zakonu, dobit ću dodatak”, napisala je Amalia u pismu koje je objavila holandska javna televizija NOS.

Godišnje će vraćati 300.000 eura prihoda

“Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže, posebno u ovom periodu korona virusa”, dodala je ona.

Rekla je da će godišnje vraćati 300.000 eura prihoda i da neće tražiti 1,3 miliona eura sve dok u ulozi princeze ne bude imala velike troškove.

NOS navodi da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija da traži platu i naknadu troškova.

Holandska monarhija prestigla je Britaniju kao najskuplju u Evropi, prema studiji iz 2012. godine, piše Guardian.

Holandska vlada prošle godine je dogovorila kraljevski budžet od 47,5 miliona eura za 2021. godinu, ne uključujući troškove državnih posjeta ili održavanja palata, s tim da je kralj dobio platu od 998.000 eura i 5,1 milion na ime službenih troškova.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...