ODLAZAK VELIKANA: Preminuo slavni američki glumac, pamtit ćemo ga po ulogama u "Supermanu", "Oslobađanju"...

Poznat je i po ulogama u filmovima "Svi predsjednikovi ljudi", "Opušteni grad" ("The Big Easy"), "Počuj moju pjesmu" ("Hear my song").

  • Kultura

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 0

Ned Beatty, glumac nominiran za Oscara, poznat po filmovima "Deliverance" ("Oslobađanje") i "Superman", preminuo je u dobi od 83 godine, javlja CNN.

- Ned je preminuo prirodnom smrću u nedjelju ujutro, okružen svojom porodicom - saopćila je njegova menadžerica Deborah Miller.

Njegova prva filmska uloga bila je u filmu "Deliverance" iz 1972., u kojem je glumio jednog od četvorice muškaraca iz Georgije koji odlaze na putovanje kanuima. Bio je nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Network" iz 1976., a glumio je Otisa u "Supermanu" iz 1978. Poznat je i po brojnim drugim pozorišnim, televizijskim i filmskim ulogama. 

Beatty je rođen i odrastao u Kentuckyju.

- Počeo se profesionalno baviti glumom s deset godina. Prvi džeparac je zaraživao pjevajući gospel u kvartetima - dodaje se u saopćenju agencije. 

Nakon što je dugo vremena proveo u pozorištu u Abingdonu u američkoj saveznoj državi Virginia, u Washington D. C.-ju te na Broadwayu, primijetio ga je filmski reditelj John Boorman i odabrao da glumi Bobbyja Tripea u trileru "Deliverance" ("Oslobađanje").

Poznat je i po ulogama u filmovima "Svi predsjednikovi ljudi", "Opušteni grad" ("The Big Easy"), "Počuj moju pjesmu" ("Hear my song").

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...