NI SRBIJA NI RUSIJA: Ova zemlja najveći je strani investitor u bh. entitet Republika Srpska!

Vrijednost direktnih stranih investicija, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, za period od januara do septembra 2020. sa procijenjenim zadržanim zaradama iznosi 487,3 miliona maraka, što je za 34 posto manje u odnosu na isti period godinu ranije, kada je u BiH investirano 737,8 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 1

U informaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o stanju direktnih stranih investicija, koja je na dnevnom redu današnje sjednice Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH, navodi se da su, nakon pozitivnih rezultata i povećanja direktnih stranih investicija u 2017. i 2018. godini, očekivanja za 2019. bila optimistična, ali da je već u drugoj polovini, naročito u posljednjem kvartalu 2019. godine, registrovan značajan pad.

- Očekivanja za 2020. godinu svakako nisu optimistična, ali prema prvim dostupnim podacima, pad stranih investicija u BiH je ipak manji u odnosu na većinu zemalja svijeta - navodi se u informaciji, uz pojašnjenje da je riječ o preliminarnim podacima, a da se zvanični podaci o stanju i tokovima stranih investicija objavljuju osam mjeseci po isteku izvještajne godine te da će biti objavljeni u augustu ili septembru.

Interesantan je podatak da je globalno mnogo značajniji pad zabilježen u razvijenim zemljama, čak 69 odsto, dok su zemlje u razvoju imale pad stranih ulaganja od svega 12 odsto.

Pored toga, u informaciji se objašnjava da direktne strane investicije po komponentama obuhvataju vlasničke udjele (ulaganje u opremu i drugu robu i usluge, gotovinu i ostale vlasničke udjele), zadržane zarade (iznos preostalih profita, nakon umanjenja za iznos poreza na dobit i plaćanja dividendi ili drugih doznaka profita) i ostali kapital (ulaganja sestrinskih preduzeća, obveznice i ostala dugovanja).

- Prema preliminarnim podacima, vrijednost direktnih stranih ulaganja u Federaciji BiH u prva tri kvartala 2020. iznosila je 162 miliona KM, a najznačajnije zemlje investitori su Turska, Nizozemska i Velika Britanija. U istom periodu u bh. entitetu Republici Srpskoj su iznosile 42,7 miliona KM, a najznačajniji investitori su Njemačka, Srbija i Rusija - navodi se u informaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...