PRVI PUT U POSLJEDNJIH PET GODINA: Kina u svemir šalje "Božanski brod" s ljudskom posadom...

To će biti prvi put u skoro pet godina da Kina šalje ljude u svemir.

  • HiTec

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 1

U narednim danima, iz pustinje Gobi bit će lansiran kineski svemirski brod sa tri člana posade, koji će biti prevezeni na svemirski modul, gdje će ostati tri mjeseca.

To će biti prvi put u skoro pet godina da Kina šalje ljude u svemir.

Shenzhou-12, što znači "Božanski brod“, treća je od ukupno 11 misija kojima Kina do 2022. godine želi dovršiti svoju svemirsku stanicu. Od toga, četiri će biti s ljudskom posadom, sa ukupno 12 kineskih astronauta.

Od 2003. do danas, Kina je u svemir poslala 11 ljudi.

Bez pristupa Međunarodnoj stanici

Kineski astronauti nemaju previše iskustva. Zakon SAD-a zabranjuje američkoj svemirskoj agenciji NASA-i da ima bilo kakve veze s Kinom, što znači da njeni astronauti nemaju pristup Međunarodnoj svemirskoj stanici, koju je do sada posjetilo više od 240 muškaraca i žena različitih nacionalnosti.

Kina, koja do 2030. želi postati svemirska sila, u maju je postala druga zemlja koja je isporučila rover na Mars, dvije godine nakon što je prizemljila prvu letjelicu na tamnu stranu Mjeseca.

Kina je počela praviti svoju svemirsku stanicu u aprilu, podsjeća Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...